Hillary Clinton:

Donald Trump je prijetnja za demokraciju

Trump i Clinton
20.05.2016.
u 08:05

Premda početkom svibnja nije htjela izravno odgovoriti na pitanje ima li Donald Trump nužne kvalitete za dužnost američkog predsjednika, Hillary Clinton je u četvrtak otvoreno rekla da nema.

Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću nikada nije skrivala prijezir prema populističkom milijarderu, ali ga je u jednom intervjuu, želeći prekinuti s nejasnim odgovorima i potpuno se posvetiti predsjedničkoj utrci, nazvala nepredvidljivim i osobom koja nema potrebne kvalitete za najvišu dužnost, prenosi Hina.

"Donald Trump je neobična prijetnja za našu zemlju, našu demokraciju i naše gospodarstvo", rekla je za CNN.

"Napao je našeg najbližeg saveznika, Veliku Britaniju, odao priznanje opasnom sjevernokorejskom diktatoru, predložio izlazak iz NATO-a, našeg najjačeg vojnog saveza, rekao neka pustimo da druge zemlje nabave nuklearno oružje", pobrojala je, ocijenivši njegova stajališta "opasnima".

"Kada si kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država, čitav svijet te gleda i sluša", rekla je, zamjerivši Trumpu što je predložio da se zatvori granica za muslimane. "Sada imamo dokaz da Donald Trump zapravo tjera vodu na mlin terorizma".

Odgovarajući na pitanje novinarke MSNBC-a o Trumpovim kvalitetama, Clinton je još 3. svibnja rekla kako "ničim nije pokazao da shvaća kolika je odgovornost biti predsjednik", rekla je tada.

Te su kritike već bile dio arsenala Clinton, ali je semantička promjena vidljiva i svjedoči o njezinoj volji da se pripremi za razdoblje nakon predizbora budući da senator Vermonta Bernie Sanders koji znatno zaostaje u utrci za demokratsku nominaciju, ne želi odustati sve dok se predizbori ne završe.

"Bit ću kandidatkinja moje stranke", poručila je. "To je, zapravo, već gotovo. Nemoguće je da ne budem".

"Imam tri milijuna glasova više od njega, imam nesavladivu prednost u broju delegata", istaknula je, podsjetivši da se u lipnju 2008. povukla pred senatorom Barackom Obamom, ali nije spomenula da je nekoliko dana nakon zadnjih predizbora čekala da prizna poraz.

Clinton nakon izbora u utorak treba nešto manje od 90 delegata  da bi osvojila potrebnu većinu od 2383 delegata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?