hrvatski znanstvenik

Đikić o novom otkriću: Zbog ovoga bi ubrzo mogla doći sigurnija cjepiva

Ivan Đikić
Davor Puklavec/Pixsell
27.05.2021.
u 20:35

"Ako se potvrdi da je to uistinu jedan od glavnih razloga, onda će ta nova cjepiva biti vrlo brzo napravljena jer je to vrlo mala modifikacija", rekao je Đikić

Njemački znanstvenici tvrde da znaju uzrok rijetkih, ali ozbiljnih krvnih ugrušaka koji su se pojavili nakon cijepljenja. Cjepiva koja koriste adenovirusne vektore šalju takozvani šiljasti protein u staničnu jezgru, gdje se neke od uputa za stvaranje proteina koronavirusa mogu pogrešno povezati i izazvati krvni ugrušak.

S druge strane, cjepiva poput Pfizera i Moderne koja koriste drugačiju tehnologiju poznatu kao "glasnička RNA" dostavljaju genetski materijal šiljastog proteina samo u staničnu tekućinu, a ne u staničnu jezgru. 

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić objašnjava za RTL da bi zbog ovog otkrića svojih kolega s Goethe Instituta ubrzo mogla doći sigurnija cjepiva.

"Ovo što nam je ovo otkriće pokazalo je da sada kod cjepiva, kod AstraZenece, iako se to događa vrlo rijetko, a isti je slučaj i kod Johnson i Johnsona može se i taj manji dio, ta manja mogućnost popraviti tako da se stvori gen u kojem se promijene ta mjesta za splicing i kad bi maknula ta mjesta za splicing. Kolege iz Johnson i Johnsona već su stupile u kontakt s kolegom Marshalekom i vjerujem da je to dobra ideja. Treba se to dobro provjeriti, unaprijediti i ako se to potvrdi da je to uistinu jedan od glavnih razloga onda će ta nova cjepiva biti vrlo brzo napravljena jer je to vrlo mala modifikacija", rekao je za RTL Đikić.

Oglasili su se iz tvrtke Johnson & Johnson, cjepiva koje su neke države obUstavile ili ogrAničile uporabu, kao i Astrazenece.

Podržavaju istraživanje, kako napominju, ove rijetke pojave, surađuju sa svjetskim stručnjacima i raduju se razmjeni podataka čim oni budu dostupni, priopćio je J&J. AstraZeneca je odbila komentirati njemačko istraživanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije