AFERA U HV-U

Detalji šverca oružjem u Hrvatskoj: Policija istražuje i bivšeg dogradonačelnika Zadra

Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
21.11.2019.
u 15:43

Zadarska policija podnijela je šest kaznenih prijava zbog afere krijumčarenja oružja iz vojne baze u Zemuniku, a zbog čega će sutra u Zemunik hitno doći i potpredsjednik Vlade  RH i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Naime, osim tri vojna pilota, a navodno je riječ o Ivanu K., Zdenku K. i Domagoju N., policija istražuje i bivšeg dogradonačelnika Zadra Ivicu. V., još jednog Zadranina i jednoga Zagrepčanina te naposljetku i Mišel P., osobu za koju nam naš policijski izvor tvrdi da je otprije poznata policiji. Baš su ovog posljednjeg navodno prevozila trojica pilota u zračnoj bazi u Zemuniku kada je navodno bio u helikopteru kao prerušeni pilot. 

"Sve se događalo prije više mjeseci kada je osoba za koju sumnjamo da je prerušena u pilota navodno kupila oko deset tisuća komada streljiva za više pušaka i pištolja u Splitu. Tada je taj krijumčar oružja prodao streljivo trojici pilota, bivšem dogradonačelniku, jednom Zadraninu i jednom Zagrepčaninu. Dio toga streljiva pronašli smo im u kućama nakon pretrage, odnosno nakon informacije da su nedavno piloti vozili u helikopteru i prerušili u pilota osobu koja nam je otprije poznata i koju istražujemo zbog nekih kaznenih djela. Pokušali smo utvrditi porijeklo oružja. Prema sadašnjem tijeku istrage, ustanovljeno je da je prije dosta vremena to streljivo otuđeno iz neke od vojarni u Hrvatskoj. Ne mogu vam potvrditi jesu li u ovom novom slučaju dvojica ili trojica pilota prevozila tu osobu, no sada istražujemo i prijavu da su vozili i još jednu od osoba koje smo kazneno prijavili. Dakle, imamo informaciju da su piloti nezakonito prevozili barem dvije, a ne jednu osobu", rekao nam je naš policijski izvor dodajući kako je poveznica svima bavljenje streljaštvom i da se pretpostavlja da su streljivo kupovali upravo zbog toga.

Naš nam je izvor naposljetku potvrdio da se istraga nastavlja, usmjerena je na još neke osobe koje se sumnjiče za krijumčarenje oružja. Potvrdio nam je i da je policija podnijela prijavu zbog kaznenog djela nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari.

U petak će u Zadru, uz ministra Krstičevića koji je istaknuo kako mu je žao i da neće tolerirati nevojničko ponašanje, biti i vrhovna zapovjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te se očekuje i njena izjava o slučaju. Piloti su udaljeni iz letačke službe nakon što je u pretragama kuća pronađena veća količina oružja i nakon informacije da su preobukli krijumčara oružja u pilota, a za sada još uvijek nije potvrđena informacija da se tada nije prevozilo oružje već da je bila riječ o tzv. prijateljskoj vožnji helikoptera. Još uvijek nije službeno objavljeno jesu li kaznene prijave podignute protiv trojice ili dvojice pilota koja se spominju kao predmet istrage.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije