NAKON POBUNE WAGNERA

Detalji Prigožinovog i Putinovog sastanka: Trajao je 3 sata, njemu nazočio i Gerasimov

Jevgenij Prigožin
YULIA MOROZOVA/REUTERS
10.07.2023.
u 19:37

Šef Wagnera bio je u Moskvi pet dana nakon povlačenja te je razgovarao s ruskim čelnikom kojem je izrazio lojalnost

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov danas je potvrdio kako su se ruski predsjednik Vladimir Putin i šef paravojske Wagner Jevgenij Prigožin sastali pet dana nakon kraja pobune wagnerovaca, odnosno pokušaja državnog udara. Takva se informacija pojavila nekoliko dana nakon događaja 23. lipnja, a sada je i iz samog Kremlja potvrđeno da je Prigožin bio u Moskvi netom nakon "marša pravde", pa čak i da se susreo s Putinom. Prema Peskovu, sastanak se dvojice nekada bliskih suradnika zbio 29. lipnja, a trajao je tri sata.

Njemu su uz Prigožina nazočili i zapovjednici Wagnera. Kako je rekao Peskov, Putin je na tom sastanku ocijenio učinke Wagnera na bojnom polju, ali i događaje 23. i 24 lipnja. Saslušao je i viđenja Wagnerovih zapovjednika te im ponudio nastavak angažmana u borbi.

– Zapovjednici su ponudili svoje viđenje događaja. Podvukli su kako su čvrsti podupiratelji i vojnici šefa države i vrhovnog zapovjednika te istaknuli da su spremni nastaviti borbu za domovinu – kazao je Peskov. Na sastanku je bilo ukupno 35 ljudi, sa zapovjednicima i vodstvom Wagnera, dakle i sam Prigožin. Nema podataka o tome jesu li na sastanku bili viši dužnosnici ruskog ministarstva obrane. Fotografiju sastanka Peskov nije pokazao.

 

Ovu vijest treba gledati i u nešto širem kontekstu jer je danas objavljen i materijal na kojem je prikazan načelnik glavnog stožera ruske vojske general armije Valerij Gerasimov u društvu ministra obrane Sergeja Šojgua. Poznato je kako je, barem deklarativno, cijeli pohod Wagnera na Moskvu i počeo zbog animoziteta Prigožina prema Šojguu i Gerasimovu. Bilo je to prvi put u dva tjedna da se Gerasimov pojavio u javnosti. U ovom trenutku taj se tijek događaja može čitati na više načina, na prvu izgleda kao znak da možda ima nekog neslaganja u vrhu ruskih oružanih snaga.

Potvrditi isti dan da se Prigožin sa svojim suradnicima doista sastao s Putinom, a na državnim medijima prikazati susret dvojca koji Prigožin ne može smisliti doista jest zanimljivo. Karakteristično pikantni ruski vojni bloger Igor Girkin Strelkov upitao se hoće li se sada Putin sresti s nedavno puštenima zapovjednicima ukrajinske pukovnije Azov i saslušati njihovu verziju bitke za Mariupolj. Ta situacija, međutim, nema nekog utjecaja na zbivanja na bojištu. Ukrajinske su snage uspjele nakon višednevnih nastojanja probiti prve ruske linije i proći u dubinu od 500 metara te su sada tamo ponovno žestoke borbe. Očekuje se veliki sukob na sjeveru kod Kupjanska i Limana gdje su koncentrirane velike snage s obje strane.

No, najveća je enigma što se točno događa kod mjesta Kleščejevka ispod Bahmuta. Ondje su najprije Ukrajinci tvrdili da imaju pomaka, da bi Rusi opovrgavali bilo kakav gubitak, štoviše da su u kontranapadu zauzeli i novi prostor. Danas je Hana Maljar, glasnogovornica ukrajinske vojske ustvrdila kako ukrajinske snage kontroliraju prilaze gradu jer su uspjeli zauzeti strateške uzvisine u okolici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?