"Smršaj ili gubiš posao"

Debelim policajcima u Turkmenistanu naređeno da smršaju

RFE/RL
27.11.2019.
u 09:15

Gojazni pripadnici policije odjednom džogiraju i vježbaju širom Turkmenistana pošto im je rečeno da se zategnu ili izađu iz službe.

"Smršaj ili gubiš posao", rečeno je policajcima širom Turkmenistana na obveznim testovima za obnovu kvalifikacija u toj čvrsto kontroliranoj srednjoazijskoj državi, piše redakcija Radija Slobodna Europa na engleskom jeziku.

Ministarstvo unutarnjih poslova je naredilo policajcima da se zategnu do 25. prosinca ako žele zadržati posao, reklo je nekoliko pripadnika policije dopisniku RSE-a u Turkmenistanu.

Pojedini policajci kažu kako im je također rečeno da ohrabre rođake koji žive u inozemstvu da se vrate u Turkmenistan do kraja 2019. godine.

Policajci su govorili pod uvjetom da ne budu imenovani iz straha od odmazde vlade koja ne tolerira kritike niti dozvoljava slobodan govor.

Oni su naveli da im je iz Ministarstva unutarnjih poslova rečeno da policajci ne smiju imati više od 100 kilograma pošto novopostavljeni ministar unutarnjih poslova Mamedhan Čakjev "ne voli debele policajce".

Policajci koji ne uspiju ispuniti zahtjev za smanjenje težine moraju podnijeti ostavku – bez obzira na čin, godine u službi ili druge kvalifikacije.

Slične mjere su ranije poduzete u susjednim zemljama Tadžikistanu i Uzbekistanu, gdje vlasti često kritiziraju policajce zbog njihove fizičke spremnosti, iako rijetko rade nešto po pitanju navoda o raširenoj korupciji u policiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?