Prva žena skoplja

Danela Arsovska: Nije mi bilo ugodno nositi se s prljavom kampanjom i zato sam još zadovoljnija što je premijer Zaev mojom pobjedom ispunio svoje prvo obećanje i dao ostavku

08.11.2021.
u 20:35

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list nova gradonačelnica Skoplja Danela Arsovska, 42-godišnja neovisna kandidatkinja zbog čije je pobjede pala makedonska vlada, govori o prljavoj kampanji, o potezima koje će povući i o tome kako će voditi grad Skoplje. Među ostalim, prva žena na čelu Skoplja u povijesti otkrila je da neće ući ni u jednu političku stranku te da želi i dalje ostati neovisna.

Večernji list: Da je vaša pobjeda bila težak udarac za Socijaldemokratski savez Makedonije dokazuje i ostavka makedonskog premijera Zaeva. Jeste li sretni zbog toga?

- I sam premijer i predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije izjavio je da će, ako izgubi lokalne izbore u Skoplju, dati ostavku na mjesto premijera, a izgubili su s više od 28 tisuća glasova razlike. Drago mi je da je konačno, nakon mnogih neispunjenih obećanja, ovo bilo prvo obećanje koje je ispunio i na dan izbora javno objavio da daje ostavku. Ne želim se petljati u političke igre jer nisam političar, ali ono što sigurno znam i što su građani Skoplja potvrdili 31. listopada je da će Skoplje biti grad promjena. Promjene u Makedoniji počinju povjerenjem koje su mi dali građani i mojim izborom za gradonačelnicu Skoplja.

Večernji list: Podržavala vas je oporbena VMRO-DPMNE, hoćete li postati članica te stranke ili ćete i dalje ostati neovisni?

- U ovoj izbornoj utrci podržali su me ne samo VMRO-DPMNE s koalicijom od 18 političkih stranaka, albanski oporbeni blok sa Savezom i Alternativom, kao i brojne udruge građana i organizacije. Ali najvažnije je da sam dobila podršku Skopljana. Nikada nisam bila član ni jedne političke stranke, bila sam nestranački i nezavisni kandidat za gradonačelnika i radit ću isključivo u interesu Skoplja i Skopljana, koji nisu glasali za političara, već su izabrali menadžera grada.

Večernji list: Jeste li vjerovali da ćete pobijediti i postati gradonačelnica Skoplja?

- Vjerovala sam u pobjedu od prvog dana. Inače ne bih ni ulazila u izbornu utrku, znajući da su protukandidati spremni učiniti sve da zadrže svoje pozicije, što je pokazala njihova negativna kampanja i napadi na mene i moju obitelj.

Večernji list: Kako ste tijekom kampanje podnosili udarce ispod pojasa? Išlo se i na vaš privatni život? Je li vam zbog toga pobjeda još draža?

- I prije nego što sam ušla u izbornu utrku za gradonačelnicu glavnoga grada očekivala sam da neće biti lako. Ja, moja obitelj i voljeni znali smo da ćemo biti meta napada protivnika. No, moram priznati da nitko nije očekivao toliko negativnu kampanju protiv mene, da će se služiti lažima i manipulacijama, izmišljati crne kampanje za mene i moju obitelj i pokušavati me degradirati kao osobu. Prije svega, kao ženi, majci i kao nečijem djetetu, običnom čovjeku, nije mi bilo ugodno, ali sam više puta javno spominjala da sam se u životu uspjela izboriti i dobiti važne bitke. Zato sam preživjela, znala sam da mogu i znam, inače ne bih ulazila u utrku u kojoj je ulog postao veći od uobičajene gradonačelničke fotelje. Najvažnije mi je da su građani prepoznali i izabrali promjene, a ne manipulacije i izmišljotine. Izabrali su menadžera, a ne političara. Njihova podrška bila je jedan od glavnih motiva da izdržim i uspijem, za naše Skoplje, za sve nas.

Večernji list: Je li vaš program bio presudan u vašoj pobjedi ili su građani Skoplja jednostavno razočarani dosadašnjim upravljanjem gradom?

- Moj protukandidat, koji se kandidirao za drugi mandat gradonačelnika Skoplja, nije realizirao gotovo 95% svoga programa kao gradonačelnik i opet je obećavao iste projekte, ali nerealna obećanja koja ne pridonose poboljšanju kvalitete života građana. Moj program ponudio je ključne projekte za moderno Skoplje, kroz projekte u deset područja koja su izravno povezana sa svakodnevnim životom građana Skoplja i njihovim izazovima. Ponudila sam brza i učinkovita rješenja za postojeće probleme i upravo to mislim da je bio jedan od glavnih razloga što sam dobila podršku građana. Skopljani su vjerovali u moju viziju modernog Skoplja, a s druge strane tražili su promjene za bolje, ljepše i modernije Skoplje.

Večernji list: Školovali ste se u Oxfordu i Sheffieldu. Koliko vam je obrazovanje na elitnim sveučilištima kasnije pomoglo u poslovnom svijetu?

- Puno sam ulagala u svoje obrazovanje i smatram da je to važan segment koji je pridonio izgradnji moje osobnosti, principa u koje vjerujem i sustava vrijednosti koji poštujem. Imam više od 20 godina iskustva kao ekonomistica i kao međunarodna stručnjakinja dio sam ekonomskog segmenta koji kreira politike integriteta i regulacije za čelnike zemalja G20, najjačih gospodarstava svijeta. Kao stručnjakinja surađujem i dio sam najrelevantnijih međunarodnih organizacija, a iskustvo i obrazovanje imaju velik udio u mojim dosadašnjim postignućima.

Večernji list: Čime ste se sve bavili?

- Od 2005. sam u Udruženju gospodarskih komora Makedonije, a od 2014. sam mu i predsjednica. Kao predsjednica Udruženja gospodarskih komora zastupala sam interese više od 24 tisuće malih i srednjih poduzeća koja su stup makedonskog gospodarstva. Nakon što sam došla na čelo Sindikata, program koji je bio planiran za dvije godine realizirala sam u jednoj godini. Više od 20 godina iskustva stekla sam kao ekonomistica u tvrtkama iz mnogih sektora. Bila sam i jedna od osnivačica Makedonske udruge poduzetnica i pobornica društveno odgovornog poslovanja u privatnom sektoru. Godine 2018. postala sam jedna od četiri žene koje su dio vodstva Svjetskog saveza komora kao jedinog foruma koji upravlja s više od 12.700 gospodarskih komora diljem svijeta. Iste godine dobila sam nagradu Svjetskog foruma poslovnih anđela kao najbolji ženski primjer u poslovnom svijetu za jugoistočnu Europu. Godinu kasnije izabrana sam u odbor Globalnog odbora žena liderica, kojim je predsjedala Swati Mandela, unuka Nelsona Mandele, među međunarodno poznatim imenima kao što su bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili predsjednica Svjetske udruge žena poduzetnica Amenah Gurib Fahim, bivša predsjednica Mauricijusa. Za regionalnu potporu 6. samita poduzetnika Srednje i jugoistočne Europe dobila sam priznanje za doprinos razvoju poduzetništva.

Večernji list: Koji će biti vaši prvi potezi?

- Skoplje će biti moderan europski grad koji se ravnomjerno razvija, ekološki čist i zelen, u kojem ćemo raditi na pružanju veće kvalitete života i stvaranju mogućnosti za gospodarski napredak. Upravo je to moja vizija Skoplja i vjerujem da ćemo u četiri godine zajedničkog rada s timom stručnjaka i profesionalaca u ključnim područjima, ali i zajedno s građanima uspjeti. Maksimalno ću se fokusirati na pošteno i odgovorno upravljanje kapitalom, bit ću menadžerica koja će jednako raditi za sve građane. Prije svega, više neće biti zaboravljenih naselja u kojima, iako samo nekoliko kilometara od centra grada, stanovnici sada žive u uvjetima kao u prošlom stoljeću. Asfaltne ulice, kanalizacijska i vodovodna mreža, pitka voda i čišći zrak su prve stvari kojima ću se posvetiti. Nadalje, glavni fokus bit će mi realizacija ključnih projekata iz mog programa za moderno Skoplje, odnosno besplatan javni prijevoz, projekt koji je prilično burno odjeknuo u javnosti, i kupnja novih, ekoloških autobusa. U programu smo predvidjeli niz brzih, održivih, kvalitetnih i učinkovitih rješenja, a s njihovom realizacijom krećemo od prvog dana. Skoplje će biti moderan grad kakav građani i zaslužuju, grad promjena.

Večernji list: Vidite li mogućnosti da Sjeverna Makedonija i Hrvatska, inače prijateljske zemlje, još bolje surađuju?

- Između naših dviju zemalja postoji dugogodišnje prijateljstvo i bilateralna suradnja, kao i uspješna suradnja između Skoplja i Zagreba, koji su od 2011. gradovi pobratimi. Surađujemo na više razina i stalno komuniciramo radi razmjene ideja i iskustava iz različitih područja, kao što su kultura, obrazovanje, infrastruktura, socijalna zaštita... Iskreno se nadam da će se ta suradnja i dalje intenzivirati.

Večernji list: Dolazite li kad u Hrvatsku, ljetujete li na Jadranu?

- Uz Hrvatsku me vežu lijepe uspomene, ali i prijateljski i profesionalni odnosi koje treba njegovati. Često putujem u Hrvatsku, posljednji put bila sam u Zagrebu s poslovnom delegacijom neposredno prije ovih izbora, a moja obitelj i ja jako volimo Dubrovnik.

Večernji list: Makedonija je, prema svjedočenju hrvatskih turista, zemlja dragih i gostoljubivih ljudi, odlične hrane i sjajne glazbene tradicije. Čini se da vaša zemlja ima više turističkog potencijala nego što ga koristi?

- Makedonija ima potencijal za razvoj i promociju turizma kao jedinstvene turističke destinacije. Potrebno je angažirati se i ulagati u sadržaje koje imamo te u promociju turističkih destinacija i prirodnih ljepota.

Večernji list: Bez čega ili koga ne biste mogli zamisliti život?

- Bez moje obitelji, moga sina i supruga. Oni su mi motivacija i najveća podrška u životu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?