beograd

Dačić: Hrvatska jednostavno treba osuditi napade na Srbe

01.09.2019.
u 18:37

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u nedjelju je komentirao izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović "da nije svaki incident etničkog karaktera", istaknuvši da nije čuo da je u Srbiji netko pretučen samo zato što je gledao Dinamo te dodao da bi takve incidente u Hrvatskoj trebalo "jednostavno osuditi".

"Nisam čuo da je u Srbiji netko pretučen jer je gledao Dinamo (...) u Hrvatskoj bi takve incidente jednostavno trebali osuditi", rekao je Dačić za TV Pink.

Grabar-Kitarović u petak je, vezano uz napade na Srbe kod Knina, kazala kako osuđuje svako nasilje uvijek i svugdje no i dodala kako se "ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje".

Kazala je da neće dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer je "vrlo neugodno i neodgovorno kada političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama".

"To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda. Takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti", rekla je Grabar Kitarović za Dnevnik HTV-a.

Dačić pak smatra da u Hrvatskoj postoji kontinuitet antisrpske kampanje, bez obzira je li u tijeku neka kampanja za izbore ili nije.

"Oni negiraju svoje zločine iz prošlosti, a inzistiraju na zločinima Srba iz 90-tih. Mi trebamo imati zajedničku poziciju, da osuđujemo sve zločine", rekao je Dačić, zapitavši se "je li normalno da u 2019. još uvijek o tome pričamo i želimo li i danas živjeti u plemenskim sukobima".

Podsjetio je da će Hrvatska 1. siječnja preuzeti predsjedanje EU-om i da bi Zagreb trebao imati "šire poglede".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?