NJEMAČKA VOJSKA

Čuvaju Europu od Putina, a nemaju ni dovoljno šatora

22.02.2018.
u 09:23

U jednom trenutku niti jedan od 14 njemačkih transportnih zrakoplova Airbus A400M nije bio spreman za polijetanje

Iako Njemačka ima velike vanjsko-političke ambicije, izgleda da ih ne temelji i na vojnoj moći. Jer, prema izvješću povjerenika Bundestaga za oružane snage Hans-Petera Bartelsa, njemački je Bundeswehr na rubu djelotvornosti. Vojsci nacije s dugom vojnom poviješću nedostaje ljudstva i tehničkog materijala. Konkretno, nedostaje 21.000 časnika i dočasnika. Od ministrice Ursule von der Leyen najavljenih reformi malo se dobilo.

Ni riječi o vojsci u GroKo

Svega ima u Bartelsovom izvješću, od tvrdnje kako u jednom trenutku niti jedan od 14 transportnih zrakoplova Airbus A400M nije bio spreman za polijetanje, preko toga da piloti helikoptera premalo lete pa je upitno hoće li moći održati pilotsku licenciju, pa do toga da interventna postrojba koja djeluje u sastavu NATO-a zbog manjka oklopnih vozila i zaštitnih prsluka, zimske odjeće ali i šatora naprosto nije spremna za djelovanje. A njemački vojnici sudjeluju u vježbama NATO-a u Litvi gdje se simulira obrana Europe od napada Putinove Rusije. Njemačka je vojska i inače čestom temom vijesti. Od skandala s držanjem nacističkih simbola po sobama vojarni, pa preko toga da najmodernija fregata “Baden-Wurttemberg” ne radi ispravno. Razlog je jasan, Njemačka iz budžeta izdvaja 1,2 posto odnosno 37 milijardi eura što je daleko ispod preporuke NATO-a prema kojoj članice trebaju izdvajati dva posto. Po tome bi Njemačka za Bundeswehr trebala izdvajati još 24,7 milijardi eura. Tkođer je zanimljivo kako izdvajanja za oružane snage nisu bila na stolu za zadnjih pregovora o stvaranju velike koalicije CSU/CDU-a i SPD-a, iako se kancelarka Angela Merkel obvezala kako će dva posto budžeta doseći do 2024. I u našem susjedstvu slična je situacija. Kako javlja Pop TV, zbog prošlotjedne neuspjele vježbe elitnog bataljona slovenske vojske posvađali su se ministrica obrane i načelnik glavnog stožera. Primjetni su, navodi se u vijesti kako već dulje vrijeme postoje problemi u komunikaciji između slovenskog ministarstva obrane i glavnog stožera. Posljedica je svega sumnja da slovenska vojska ne može udovoljiti roku po kojem bi do 1. travnja ove godine osposobili 800 svojih najboljih vojnika po NATO standardima. Rezultati provjere borbene gotovosti u okviru NATO-va natječaja CREVAL bili su loši.

Kao prvoaprilska šala

Sve je na vježbalištu Poček gdje se radilo testiranje, nalikovalo na prvoaprilsku šalu. Događalo se da vojnicima ne samo da oprema ne radi nego nisu pokazali neke zavidne vještine manevriranja u prostoru, možda i zato što su im s čizama otpadali potplati. Ne zaboravimo da Slovenija značajno sudjeluje u mirovnim snagama na Kosovu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?