Veliki pritisak

COVID uzima maha u Hrvatskoj, u tjedan dana 5000 oboljelih

covid-19
19.12.2023.
u 21:37

Zbog COVID-a u klinici nema hospitalizirane djece, no za krevet je prikovao 31 odraslu osobu. Učestali su posjeti i pozivi liječnicima obiteljske medicine.

Zbog respiratornih bolesti gužva na hitnom prijamu Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. 

- Veliki je pritisak na prijemne ambulante. Bilježimo skoro 250 pregleda svaki dan i to jako puno i djece. Apeliram na naše građane i pacijente da ipak svi oni sa blažim oblikom bolesti ne trebaju doći u bolnicu, nego se trebaju obratiti svom liječniku obiteljske ili svom pedijatru, kaže ravnateljica prof. Alemka Markotić, javlja HRT.

Zbog COVID-a u klinici nema hospitalizirane djece, no za krevet je prikovao 31 odraslu osobu. Učestali su posjeti i pozivi liječnicima obiteljske medicine.

Što znamo o novoj podvarijanti COVID-a, JN.1?

- Ovaj mjesec smo tetirali i pozitivno je, velika je ambulanta pa je možda i brojka veća - 90 pacijenata pozitivnih na COVID od početka mjeseca. Simpotmatologija je nešto blaža, kaže obiteljska liječnica Branislava Čilić.

Testovi na COVID tražena su roba, no ne i cjepivo

- Prodamo u našoj ustanovi svakodnevno preko 300 komada testova na COVID. Ovo je jako velika potražnja u odnosu na proteklih tri do četiri mjeseca, tvrdi mag.pharm. Omar Kaodahhan.

Potražnje za cjepivom baš i nema, preporuka je da se cijepe starije osobe i trudnice.

- Interes je jak loš. Cijepimo u amblanti, naručujemo cjepivo, ali naručujemo po šest doza - jednu bočicu. I jedva u dva tjedna uspiijemo skupiti 6 ljudi da ih cijepimo, dodaje liječnica Branislava Čilić.

Markotić o COVID-u: Razloga za zabrinutost nema, ali za oprez ima

Epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić izvijestila je kako se u Zagrebu bez naručivanja cijepi svake srijede - i tada se protiv COVID-a cijepi oko stotinjak osoba.

Slijede dani velikih druženja, oprez je dobrodošao

- Provjetravanje prostorija, pojačana higijena ruku, ako je osoba bolesna da ostane kod kuće i izliječi se. Dakle, sa simptomima da ide među ljude ili da nosi zaštitnu masku, napominje Nemeth Blažić.

Dodaje kako "uvijek vrijedi zdrav stil života, zdrava prehrana, redovna tjelesna aktivnost, dovoljno sna i odmora te izbjegavanje pušenja". 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?