Znanstvenici potvrdili:

Covid je povezan s umorom i problemima sa spavanjem

17.11.2021.
u 11:52

Osobe koje su pozitivne na koronavirus imaju povećani rizik od razvoja mentalnih bolesti, kroničnog umora i problema sa spavanjem, pokazala je nova studija kojom je obuhvaćeno 226.521 osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva u razdoblju između veljače i prosinca 2020. godine.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Network Open, a rezultati su pokazali da osoba koja ima covid imaju daleko veće izglede da će prijaviti umor i probleme sa spavanjem nego one osobe koje nisu dobile pozitivan test na koronavirus.

Nadalje, zabilježeno je i povećanje u prijavljivanju mentalnih bolesti od 83 posto nakon što osoba dobije pozitivan rezultat na test.

“Dok je umor očita posljedica covida-19, rizik od razvoja problema sa spavanjem je također vrlo visok”, rekao je istraživač dr. Matthias Pierce, navodeći da je još teško odrediti izaziva li covid doista mentalna oboljenja.

Profesorica Carolyn Chew-Graham naglasila je da vrlo važno prepoznati dugoročne učinke covida kod pacijenata, piše Medical xpress. Istaknula je da osobama koje se zaraze koronavirusom treba pomoći u identifikaciji i prepoznavanju dugotrajnih simptoma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?