protiv COVID-19

Cjepiva za djecu bi trebala biti dostupna početkom 2022. godine

cijepljenje
VL FOTO
05.05.2021.
u 19:33

Pfizerova cjepiva trenutno su odobrena za one starije od 16 godina, a Moderna i Johnson & Johnson mogu se davati osobama starijim od 18 godina

Cjepivo protiv Covida-19 već su standardna pojava širom svijeta, međutim, još nisu odobrene za djecu mlađu od 16 godina. Magazin Parents na osnovu razgovora sa stručnjacima ističe kako bi cjepiva za djecu predškolskog uzrasta, pa čak i ispod 2 godine, trebala biti dostupna početkom 2022. godine.

Pfizerova cjepiva trenutno su odobrena za one starije od 16 godina, a Moderna i Johnson & Johnson mogu se davati osobama starijim od 18 godina. No, proizvođači su napokon počeli uključivati djecu u klinička ispitivanja, a rezultati zasad izgledaju obećavajuće.

Zapravo, Pfizer je zatražio odobrenje za hitnu upotrebu cjepiva za djecu od 12 do 15 godina u Americi, budući da su klinička ispitivanja u ovoj dobnoj grupi pokazala stopostotnu učinkovitost. Zdravstveni stručnjaci očekuju ovo odobrenje u narednim tjednima, piše Klix. 

U međuvremenu Pfizer provodi i pedijatrijska ispitivanja za djecu uzrasta od 6 mjeseci do 12 godina. Prema The New York Timesu, nadaju se da će ovog rujna podnijeti zahtjev za odobrenje za hitnu upotrebu kod djece između 2 i 11 godina.

Moderna i Johnson & Johnson ne zaostaju mnogo, a trenutno se vrše testiranja cjepiva koja bi trebala biti prihvatljiva za različite uzraste - od novorođenčadi do adolescenata.

Ova vijest u skladu je s izjavama dr. Anthonya Faucija, direktora američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji je već u siječnju predvidio je da bi cjepiva mogla biti dostupna djeci osnovnih škola krajem 2021. ili početkom 2022, a vakcina za mlađu djecu - predškolskog uzrasta i beba - vjerojatno će dobiti zeleno svjetlo ubrzo nakon toga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije