EUROPA SE ZATVARA

'Cjepiva se već masovno proizvode, ali cijepljenje je realno očekivati na proljeće'

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
02.11.2020.
u 07:31

U Austriji neće raditi restorani i hoteli, u Belgiji je škola online, u Britaniji će raditi samo trgovine hranom...

Pandemija koronavirusa ne jenjava. Već nekoliko dana dnevni broj novooboljelih u svijetu je iznad pola milijuna, a sve je više europskih država koje uvode novo zaključavanje, doduše u nešto slabijem obujmu nego u prvom valu. Sada škole i fakulteti uglavnom ostaju otvoreni, i dalje se može na posao, dok se zatvaraju kafići, restorani, teretane te se ograničava kretanje i okupljanje.

– Situacija u svijetu se ne smiruje. Rane epidemiološke pretpostavke što se tiče dinamike širenja koronavirusa i ozbiljnosti simptoma koje uzrokuje su se, nažalost, pokazale točnima: SARS-CoV-2 je puno zarazniji i opasniji od gripe. Zasad, dok se ne razvije cjepivo, ograničavanje kontakata je jedini način da se izbjegne nekontrolirano eksponencijalno širenje. Potpuni “lockdown” je zadnja mogućnost i pretpostavljam da će se većina situacija moći kontrolirati s dobro objašnjenim mjerama. S obzirom na iskustvo s prvim valom, danas je moguće bolje procijeniti kako će određene mjere utjecati na kretanje stanovništva, a time i na širenje bolesti, pa će se s time u vidu moći naći najbolji kompromis – kazao je za Večernji list, komentirajući aktualnu situaciju i nove mjere u europskim zemljama, poznati hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Nenad Ban s ETH u Zürichu.

Mjesec dana “lockdowna”

Gotovo sve europske zemlje koje su uvele neki oblik “lockdowna” naglašavaju da to čine upravo sada kako bi pokušale građanima omogućiti koliko-toliko normalan Božić. Tako je karantena najavljena ponovo u Engleskoj nakon što je u toj zemlji potvrđeno više od milijun zaraženih koronavirusom, a drugi val pandemije zaprijetio blokadom zdravstvenog sustava.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najveći službeni broj umrlih u Europi od COVID-a, bori se s više od 20.000 novozaraženih dnevno, a znanstvenici upozoravaju da bi moglo umrijeti više od 80.000 ljudi. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će jednomjesečna karantena u Engleskoj stupiti na snagu u četvrtak i trajati do 2. prosinca. U Engleskoj se tako od četvrtka zatvaraju svi pubovi, restorani, teretane i trgovine, osim supermarketa i trgovina sa živežnim namirnicama. Vrtići, škole i fakulteti ostaju otvoreni. Belgija je od danas u još strožem “lockdownu”, u kojemu ne rade ni srednje škole ni fakulteti, samo osnovne škole.

I Austrija od utorka, 3. studenoga, ide u novi “lockdown”, uz policijski sat od 20 do 6 sati kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, najavio je kancelar Sebastian Kurz. I ovdje je zaključavanje blaže nego ono prvo. Austrija sada zatvara restorane, hotele, kulturne ustanove i zaustavlja sport. Srednje škole i fakulteti prelaze na nastavu na daljinu, a za niže razine obrazovanja škole ostaju otvorene. Otvoreni ostaju i dućani i frizerski saloni, a vlasti se nadaju u prosincu postupno popuštati mjere. No, dok se Europa bori s najvećim brojkama novooboljelih od početka epidemije, na drugom kraju svijeta sasvim drukčija situacija.

Nakon gotovo tri mjeseca snažnih restriktivnih mjera i stroge karantene u nekim dijelovima države, Australija u nedjelju, prvi put u gotovo pet mjeseci, nije imala nijedan novi slučaj zaraze.

– U Australiji prvi put od 9. lipnja nije bilo transmisije – rekao je ministar zdravstva Greg Hunt, ocijenivši kako su brze i stroge mjere kombinirane sa suglasnošću zajednice bile dobra kombinacija za zaustavljanje pandemije pa ona nije prenapregnula australski zdravstveni sustav. Dobri pokazatelji doveli su do naznaka da bi se u onim dijelovima Australije gdje su bile na snazi restrikcije kretanja, u nadolazećim danima one mogle ublažiti. Od rujna su, uz postupni pad broja novooboljelih, restriktivne mjere postupno ukidane.

No, dobre vijesti iz Australije uglavnom ponište one loše iz Europe i Sjedinjenih Američkih Država gdje je odlučeno da će većina posjetitelja države New York morati u karantenu najmanje na tri dana prije testiranja na koronavirus, najavio je guverner Andrew Cuomo predstavljajući jedan od najstrožih karantenskih režima u Sjedinjenim Državama. To se neće odnositi na stanovnike susjednih saveznih država, rekao je Cuomo novinarima, a drukčiji pristup vrijedit će i za Njujorčane koji napuštaju državu na kraće razdoblje od 24 sata.

– Od putnika će se tražiti da prođu testiranja, koja moraju biti negativna tri dana prije dolaska u New York gdje će biti u karanteni nakon dolaska. Ako i drugi test proveden najmanje četiri dana nakon dolaska bude negativan, moći ćete se baviti svojim poslom – rekao je guverner. Ako testirana osoba bude pozitivna, morat će ostati u izolaciji – dodao je.

Zasad u Hrvatskoj nema najava o mogućem novom zaključavanju i uvođenju strogih mjera, iako se situacija s virusom također ne mijenja nabolje. Doduše, u nedjelju je ipak bilo više oporavljenih nego novooboljelih. Naime, zabilježeno je 2179 novih slučajevaa zaraze koronavirusom, a oporavila se 2221 osoba. Preminulo je 16 osoba, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Broj osoba na bolničkom liječenju u Hrvatskoj i dalje raste te ih je jučer bilo 1097, od toga na respiratoru 81 pacijent. Zadnje brojke u Hrvatskoj kazuju o 15.894 aktivna slučaja zaraze, a u samoizolaciji je trenutačno 29.338 osoba. Najviše novooboljelih je i dalje na području Zagreba, gdje su zabilježena 924 slučaja zaraze, a među njima je i 20-ak korisnika i djelatnika iz čak sedam domova za starije i nemoćne. U Kliničkoj bolnici Dubrava dobili su tijekom vikenda još respiratora, 200 kreveta više i osoblje iz drugih bolnica. No, zabrinjava velik broj pozitivnih nalaza pri obradi testova u Zagrebu gdje je obavljeno 1313 testiranja na SARS-CoV-2.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod petnaest učenika, jednog nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te šesnaest učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije stoga je u Zagrebu određena za još 275 učenika i tri nastavnika osnovnih te 300 učenika srednjih škola. Novooboljelih u domovima za starije bilo je i na šibenskom te vrbovečkom području. Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 95 novozaraženih osoba koronavirusom, što je novi županijski crni rekord. – Postoji mnogo različitih cjepiva koja su u poodmaklim fazama testiranja. To je jako dobra vijest jer će nam na kraju trebati samo jedno, dobro provjereno, učinkovito i sigurno cjepivo. Testiranja nekoliko cjepiva već daju obećavajuće rezultate, a neka su cjepiva već u masovnoj proizvodnji. Dakle, kada se medicinska testiranja provedu i cjepivo proizvede treba samo čekati da se organizira distribucijski lanac, a to možemo očekivati u proljeće – rekao je jučer za Večernji list molekularni biolog Nenad Ban. A očekujući cjepivo neke se države odlučuju za testiranje što više populacije u velikim akcijama kakva je u Europi dosad provedena jedino u Slovačkoj.

Masovni testovi u Slovačkoj

Naime, Slovačka je u subotu testirala 2,58 milijuna svojih građana, priopćio je jučer ministar obrane Jaroslav Nad. Njih 25.850, jedan posto testiranih, pozitivno je na koronavirus i propisana im je karantena. Riječ je o brzim antigen-testovima koji zahtijevaju uzimanje brisa, jeftini su i stoga pogodni za masovnu uporabu te prilično pouzdani, premda ne toliko kao PCR testovi. Slovačka planira iskoristiti pojavu antigen-testova na tržištu i masovno testirati što veći dio ukupnog stanovništva koje broji 5,5 milijuna ljudi. Vlada tak planira drugi krug testiranja za sljedeći vikend kako bi uhvatila propuštene slučajeve i one koji se u međuvremenu zaraze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije