EASA upozorava

Civilni zrakoplovi mogli bi doći na udar projektila ili radarski navođenog oružja

avion
Reuters/PIXSELL, ilustracija
05.05.2022.
u 21:39

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) upozorila je aviokompanije na povećan rizik zbog rata u Ukrajini, prenosi AP. 

U priopćenju za medije, europski regulator za sigurnost letenja navodi da bi civilni zrakoplovi mogli biti napadnuti pogreškom, a aviokompanije bi mogle doći na udar cyber-napada dok u Ukrajini traje rat.

- Kao što smo vidjeli u ranijim ratovima, pogrešna identifikacija je lako moguća u konfuznim uvjetima koji vladaju tijekom ratnih događaja - objavila je EASA.

Podsjećaju da je  2014. godine putnički zrakoplov Malaysia Airlinesa srušen  iznad istočne Ukrajine, u kojoj su i tada trajali sukobi, nakon što je pogođen projektilom tipa Buk, proizvedenim u Rusiji.

- Dodamo li tome potencijalne napade na elektroničke uređaje koji pomažu pri navigaciji ili identifikaciji zrakoplova, lako je vidjeti kako bi neki putnički zrakoplov mogao doći na udar projektila ili radarski navođenog oružja - upozorila je EASA.

Europski regulator za sigurnost zračnog prometa je također objavio da postoje i potencijalni rizici koji se odnose na civilne zračne luke putem kojih se obavljaju vojne operacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?