Grčka

Cipras smatra da Europa ima "živčani slom", apelira na solidarnost

Aleksis Cipras
06.03.2016.
u 20:11

Cipras je optužio Austriju i balkanske zemlje da "uništavaju Europu" usporavajući priljev migranata i izbjeglica koji žele iz Grčke na sjever Europe

Grčka će tražiti solidarnost prema izbjeglicama i pravednu raspodjelu tereta među državama članicama EU-a na summitu EU-a i Turske u ponedjeljak, rekao je u nedjelju grčki premijer Aleksis Cipras, kritizirajući uvođenje strožih kontrola granica koje su dovele do blokade izbjeglica i humanitarne krize u njegovoj zemlji.

Cipras je optužio Austriju i balkanske zemlje da "uništavaju Europu" usporavajući priljev migranata i izbjeglica koji žele iz Grčke na sjever Europe.

U Grčkoj je blokirano oko 30.000 migranata, čekajući da Makedonija otvori granice, a do kraja mjeseca moglo bi ih po procjenama Europske komisije biti 100.000.

"Europa ima živčani slom", rekao je Cipras na sastanku središnjeg odbora Sirize. "Hoće li Europa straha i rasizma prevladati nad Europom solidarnosti?".

Smatra da bi srednjoeuropske zemlje s ozbiljnim demografskim problemima i niskom nezaposlenošću mogle dugoročno imati koristi od milijuna izbjeglica, ali politike štednje stvorile su krajnje desno "čudovište" koje se tome protivi.

"Europa je danas u procjepu između štednje i zatvorenih granica. Drži vrata otvorenima za štednju, ali zatvorenima za ljude koji bježe pred ratom", rekao je. "Države članice predviđene Austrijom žele nametnuti logiku tvrđave Europe."

"Ne upiremo prstom ni u koju zemlju ili narod u Europi. Protivimo se onima koji podliježu ksenofobiji i rasizmu", rekao je. "Nastavit ćemo spašavati živote... i braniti humanost Europe."

Cipras je kazao da će na summitu EU-a s Turskom u ponedjeljak tražiti solidarnost prema izbjeglicama, smanjenje priljeva iz Turske, pravednu raspodjelu tereta i borbu protiv krijumčara ljudima. Tražit će također sankcije protiv država koje ne poštuju odluke EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije