iako su vodeći u cijepljenju

Čile ponovo zatvara glavni grad Santiago, raste broj slučajeva covida

AP
11.06.2021.
u 07:06

Čileanske zdravstvene vlasti najavile su u četvrtak ponovo zatvaranje (lockdown) glavnog grada Santiaga nakon jednog od najgoreg širenja slučajeva covida-19 od početka pandemije u posljednja dva tjedna, i unatoč tome što su u Čileu cijepili više od polovice populacije.

Potvrđeni dnevni broj slučajeva covida-19 u cijelom Čileu porastao je za 17 posto u posljednja dva tjedna, te za 25 posto u metropolitanskoj regiji, koja uključuje i Santiago i u kojoj živi i polovica stanovništva zemlje.

Kreveti za intenzivnu njegu u glavnom gradu sada imaju popunjenost 98 posto, a Jose Luis Espinoza, predsjednik čileanske Nacionalne federacije udruga njegovatelja (FENASENF), upozorio je da su njihovi članovi "na rubu kolapsa".

Čile ima jednu od najviših stopa cijepljenja na svijetu - oko 75 posto od 15 milijuna stanovnika već je primilo barem jednu dozu cjepiva, a gotovo 58 posto je potpuno cijepljeno.

Prema podacima Reutersa, Čile je prema većim zemljama (per capita) vodeća u cijepljenju u Americi i peta u svijetu sa do sada upotrijebljenih gotovo 23 milijuna doza cjepiva.

No, medicinski stručnjaci poručuju da cjepiva nisu sto posto učinkovita, te da postoji vremenski odmak prije nego postignu najveću učinkovitost.

Od 7 716 osoba u Čileu za koje je između srijede i četvrtka potvrđeno da su zaražene, 73 posto ih nije bilo cijepljeno u cijelosti, a 74 posto su bili mlađi od 49 godina, priopćilo je ministarstvo zdravstva..

Čileanski zdravstveni regulator, ISP, rekao je da je sekvenciranje genoma infekcija između prosinca i lipnja potvrdilo da je brazilska varijanta P1 najrasprostranjenija u zemlji i "dvostruko zaraznija od izvornog soja" virusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije