međunarodna tržišta

Cijene nafte poduprte nedovoljnom opskrbom uoči američke sezone putovanja

nafta
23.05.2022.
u 17:37

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla za 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,61 dolar. Barel je na američkom tržištu poskupio 97 centi i njime se trgovalo po 111,25 dolara.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta sezonske potražnje u SAD-u, ograničene ponude i nešto slabijeg američkog dolara.

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla za 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 113,61 dolar. Barel je na američkom tržištu poskupio 97 centi i njime se trgovalo po 111,25 dolara.

Cijene su na oba tržišta prošli tjedan ostvarile blagi dobitak.

Najveća sezona putovanja u SAD-u tradicionalno započinje vikendom Dana sjećanja krajem svibnja i završava na Praznik rada u rujnu.

Analitičari kažu da unatoč strahovima da bi rast cijena goriva potencijalno mogao smanjiti potražnju, podaci ukazuju na povećanje vozila na američkim cestama.

Slabiji američki dolar također je u ponedjeljak poskupio naftu.

Tržišne dobitke ograničava zabrinutost zbog kineskih napora da zarazu covida 19 slomi karantenama, čak i u slučaju Šangaja koji bi trebao ponovo biti ponovo otvoren 1. lipnja.

Karantene u najvećem svjetskom uvozniku nafte Kini ugrozile su industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, što je potaknulo nove korake za jačanje gospodarstva, uključujući prošlotjedno smanjenje stope na hipoteku iznad očekivanja.

Nesposobnost Europske unije da postigne konačan sporazum o zabrani ruske nafte nakon njezine invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva "specijalnom operacijom", također je zaustavila znatno veći porast cijena nafte.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u petak stajala 114,79 dolara i poskupila 2,75 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?