međunarodna tržišta

Cijene nafte pale prema 77 dolara, u fokusu monetarna politika

nafta
02.02.2024.
u 19:50

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,59 dolara nižoj cijeni, od 72,23 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,03 dolara.

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara pod pritiskom zabrinutosti trgovaca za kinesku potražnju i bojazni da bi središnje banke vodećih gospodarstava mogle odgoditi ublažavanje uvjeta financiranja.   

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,40 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77,30 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,85 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,59 dolara nižoj cijeni, od 72,23 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,03 dolara.

Tržišta je u četvrtak poljuljalo zatvaranje velike rafinerije u SAD-u koja prerađuje 435 tisuća barela dnevno, zbog problema u opskrbi strujom. 

U petak pozornost se ponovo preusmjerila na monetarnu politku vodećih gospodarstava. Trgovci procjenjuju kada bi središnje banke mogle sniziti kamatne stope, što bi potaknulo gospodarstvo i potražnju za naftom.

Američka središnja banka zadržala je ovaj tjedan kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, a predsjednik Jerome Powelle rekao je u srijedu da će ih u idućim mjesecima početi snižavati.

Na kraju tjedna ulagači su se pobojali da bi Fed mogao odgoditi tu odluku nakon što je izvješće ministarstva rada pokazalo stabilan tempo zapošljavanja u siječnju. 

I dužnosnik Europske središnje banke izjavio je u petak da ne bi trebali žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa.

Na početku tjedna tržišta je uznemirio nalog suda u Hong Kongu o likvidaciji prezadužene kineske nekretninske tvrtke Evergrande. Građevinski sektor čini otprilike četvrtinu kineskog BDP-a pa bi produbljivanje krize na tržištu nekretnina moglo zakočiti gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom. 

Na kraju tjedna bojazni je produbila procjena Međunarodnog monetarnog fonda da će kineski gospodarski rast u ovoj godini usporiti na 4,6 posto i na oko 3,5 posto u medijanu do 2028.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 2,53 dolara, na 80,46 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije