međunarodna tržišta

Cijene nafte pale prema 73 dolara, trgovci zabrinuti zbog sukoba proizvođača

nafta
08.07.2021.
u 17:29

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara budući da trgovci strahuju da bi otkazivanje razgovora vodećih proizvođača o povećanju proizvodnje moglo dovesti do raskida sporazuma o kontroli opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,20 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,1 dolar.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 33 centra nižoj cijeni, od 71,87 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1,17 dolara.

Tržišta je ovog tjedna uznemirilo otkazivanje sastanka vodećih proizvođača na kojem se trebalo razgovarati o povećanju proizvodnje od kolovoza do kraja godine.

Saudijska Arabija i Rusija predložile su da se proizvodnja poveća za dva milijuna barela dnevno, a Ujedinjene Arapske Emirate zasmetao je prijedlog da se postojeći sporazum o ograničenju proizvodnje produlji za osam mjeseci, do kraja iduće godine.

Abu Dhabi zatražio je i podizanje osnovice za izračun povećanja proizvodnje, ali čelnik Saudijske Arabije odbio je taj zahtjev.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjuju opskrbu već više od godinu dana kako bi je prilagodile smanjenoj potražnji u pandemiji koronavirusa.

Trenutno je smanjuju za oko šest milijuna barela dnevno i očekivalo se da će dogovoriti povećanje opskrbe, ali trodnevni sastanci nisu premostili podjele između Saudijaca i UAE.

Rusija pokušava posredovati kako bi pomogla u postizanju dogovora o povećanju proizvodnje nafte, kazala su u srijedu tri izvora iz OPEC+.

"Deficit u opskrbi naftom u kolovozu pao je u drugi plan i tržište se usredotočilo na sporazum OPEC+, očekujući njegov raskid puno prije travnja 2022. kada bi trebao isteći jer će i druge članice zatražiti dodatne ustupke kako bi povećale tržišni udio", tumači Edward Moya iz OANDA-e.

Značajniji pad cijena spriječio je veliki pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za osam milijuna barela, pokazalo je izvješće Američkog instituta za naftu (API), prema tvrdnjama dva tržišna izvora.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 73,58 dolara, što znači da je pala za 2,36 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?