međunarodno tržište

Cijene nafte pale ispod 78 dolara, stišan strah za opskrbu

nafta
15.01.2024.
u 18:05

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi zbog sukoba na Bliskom istoku, potaknuvši val prodaja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 69 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 77,60 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 71,97 dolara.

Trgovci pozorno prate eskalaciju sukoba na Bliskom istoku zbog mogućih poremećaja u opskrbi naftom.

Prošli petak nekoliko je tankera zaobišlo Crveno more nakon što su SAD i Britanija napali Jemen uz obrazloženje da žele zaštititi plovidbu od napada postrojbi pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom.

Jemenski pokret tim akcijama iskazuje solidarnost s palestinskim Hamasom u sukobu s izraelskim snagama u okupiranom Pojasu Gaze. U nedjelju najavili su "snažan i efikasan odgovor" nakon još jednog američkog napada na ciljeve u Jemenu.

Glavni jemenski pregovarač upozorio je u ponedjeljak da će se napadi na brodove na putu u Izrael nastaviti, a američka vojska objavila je na X-u da je projetil Huta pogodio kontejnerski brod u američkom vlasništvu i pod zastavom Maršalovih otoka. 

Sukob je zapriječio tranzit najmanje četiri tankera s ukapljenim prirodnim plinom kroz Crveno more.

Opskrba zasada nije smanjena, ali na moru je trenutno 35 milijuna barela koji putuju do kupaca duljim rutama kako bi zaobišli rizično područje, bilježe analitičari banke Citi.

"Spoznaja da (kriza) nije negativno utjecala na opskrbu naftom potaknula je one koji su prošli tjedan špekulirali s rastom cijena da prodaju naftu, a uzlazni trend blago je pojačao snažniji dolar",  tumači Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Potražnju pak zastiru sumorne makroekonomske vijesti. Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, gotovo je stagniralo u 2023., izvijestio je u ponedjeljak statistički ured Destatis, ističući visoke cijene, podignute kamatne stope i slabu potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica prošli petak poskupio 1,30 dolara, na 80,18 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije