MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Cijene nafte iznad 83 dolara

nafta
28.05.2024.
u 18:19

Trgovce su na početku tjedna ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone vožnje.

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone putovanja, zasjenivši procjene da bi vodeći proizvođači mogli ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u srpnju bila viša za 38 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,48 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu jedan dolar. 

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,43 dolara višoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta na kraju prošlog tjedna i iznosila je 79,15 dolara. Američka tržišta bila su u ponedjeljak zatvorena zbog praznika.

Trgovce su na početku tjedna ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone vožnje.

Potražnja za benzinom dosegnula je pretprošli tjedan najvišu razinu od studenog, prema podacima ministarstva energetike, a broj sjedala na letovima unutar SAD-a porastao je u svibnju za pet posto u odnosu na prethodni mjesec i za gotovo šest posto u odnosu na svibanj 2023., premašivši razinu iz 2019., pokazuju podaci analitičke tvrtke OAG.

"Cijene nafte oporavljaju se u posljednje vrijeme, možda zbog očekivanja snažne potražnje za gorivom na početku sezone putovanja i godišnjih odmora", rekao je Charalampos Pissouros iz XM-a.

Očekivanja snažne potražnje potisnula su u drugi plan strahovanja da će kamatne stope u SAD-u ostati povišene kroz dulje razdoblje i zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Svi se slažu da bi visoke kamatne stope mogle rezultirati slabijim rastom naftne potražnje, ali "podaci o mobilnosti u realnom vremenu pokazuju da je rast potražnje za naftom još uvijek općenito zdrav", napisao je Giovanni Staunovo iz UBS-a u bilješci klijentima.

Trgovci će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine njihovih saveznika među neovisnim proizvođačima o proizvodnoj politici. Trgovci i analitičari očekuju da će OPEC+ na nedjeljnom sastanku produljiti sporazum o smanjenju opskrbe za 2,2 milijuna barela dnevno koji istječe krajem lipnja.

"Može se prilično pouzdano pretpostaviti da neće mijenjati razinu proizvodnje", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 62 centa, na 82,53 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije