Cijene nafte iznad 82 dolara

nafta
26.01.2024.
u 19:11

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara budući da su ulagače ohrabrili podaci iz američkog gospodarstva i najavljeni poticaji u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 82,36 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,39 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 76,78 dolara. Jučrr je zaključio trgovinu u plusu 2,27 dolara.

Trgovce su u četvrtak ohrabrili podaci američkog ministarstva trgovine, koji su pokazali ravnomjeran rast gospodarstva na kraju prošle godine, raspršivši strah od naglog usporavanja.

Raspoloženje podržavaju i najavljene mjere jačanja likvidnosti u Kini. Središnja banka snizit će od početka veljače stopu obaveznih rezervi zajmodavaca za pola postotnog boda, što bi gospodarstvu trebalo staviti na raspolaganje milijarde juana.

"Gospodarstvo je nevjerojatno uspješno prebrodilo oluju koju su podigle povišene kamatne stope, a poletno je in na početku 2024. godine", rekao je Tamas Varga iz PVM-a, referirajući se na SAD.

Dobra je vijest i snižena stopa obaveznih rezervi za banke u Kini, dodao je Varga.

Tržišta pozorno prate i napetosti u Crvenom moru. Neimenovani izvori izjavili su u petak a da su kineski dužnosnici od Irana zatražili da pomogne zaustaviti napade jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru. 

Pokret je dominantna snaga u vijeću koje upravlja gusto naseljenim dijelovima Jemena, a njegovi borci zaustavljanju napadaju brodove, tražeći primirje u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestinicima. SAD i Britanija uzvratili su napadima na njihove položaje u Jemenu.

Dosadašnje vojne akcije američkih i britanskih snaga u Crvenom moru nisu spriječile napade, pa su ulagači kontinuirane poremećaje već uračunali u cijene, tumači Yeap Jun Rong iz singapurskog IG-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 93 centa, na  81,98 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije