međunarodna tržišta

Cijene nafte ispod 82 dolara

nafta
12.02.2024.
u 21:30

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 54 centa nego na zatvaranju tržišta na kraju prošlog tjedna i iznosila je 81,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 76,52 dolara.

Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, odražavajući zabrinutost trgovaca za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa i nagovještaje veće proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 54 centa nego na zatvaranju tržišta na kraju prošlog tjedna i iznosila je 81,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 76,52 dolara.

Trgovci su prošli tjedan pratili zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio prijedlog palestinskog Hamasa o obustavi neprijateljstava u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Nervozu izazivaju i napadi jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru. Pokret upravlja najgušće naseljenim dijelovima Jemena, a ometa promet kroz prolaz Bab al-Mandab, tražeći obustavu izraeskih napada u Gazi i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

SAD i Britanija odgovorili su napadima na ciljeve u Jemenu, uz obrazloženje da štite sigurnost plovidbe, a Ansar Allah je proširio popis meta na brodove s britanskim i američkim vezama.

U ponedjeljak tržišta su prigušili nagovještaji povećavanja proizvodnje u SAD-u. Energetske tvrtke otvorile su prošli tjedan najviše bušotinskih postrojenja za naftu plin od sredine prosinca, pokazali su podaci specijalizirane tvrtke Baker Hughes.

Trgovci istodobno strahuju za potražnju nakon što je dužnosnica američke središnje banke izjavila da ne vidi razloga za preporuku o snižavanju kamatnih stopa u SAD-u, pridruživši se skupini koja inzistira na striktnoj kontroli inflacije.

Više kamatne stope koče gospodarstvo, što znači i slabiju potražnju za naftom.

Vodeći proizvođači signalizirali su pak preko glavnog svjetskog izvoznika Saudijske Arabije da su će budno pratiti potražnju i prilagođavati ponudu. Saudijski ministar energetike izjavio je u ponedjeljak da će zamrznuti planove o povećanju prozvodnih kapaciteta, ukazujući na energetsku tranziciju.

Saudijski dužnosnik naglasio je ipak da imaju dosta rezervnih kapaciteta i da mogu reagirati na potencijalne poremećaje u opskrbi.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,30 dolara, na 81,45 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije