SINGAPUR

Cijene nafte blizu 76 dolara, u fokusu pregovori o američkom dugu

nafta
ilustracija
22.05.2023.
u 16:39

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 76 dolara budući da su napeti pregovori o podizanju plafona američkog duga neutralizirali procjene o nedostatnoj opskrbi u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 75,77 dolara.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom s rokovima isporuke u srpnju trgovalo po 71,72 dolara, kao i u ugovorima s rokovima isporuke u lipnju, koji istječu danas.

Tržišta pozorno prate pregovore Bijele kuće i čelnika Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanca Kevina McCarthyja, o podizanju plafona američkog duga koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara.

Ako ne bude podignut, SAD od 1. lipnja više neće moći uredno servisirati svoje financijske obaveze, upozorila je ministrica financija Janet Yellen.

Pregovori bi trebali biti nastavljeni tokom dana, a na tržištima strahuju da bi neuspjeh, pored problema s plaćanjem, mogao izazvati recesiju u SAD-u, što bi značilo slabiju potražnju za energentima.

Potporu cijenama nafte pružila je pak Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koja je upozorila da bi ponuda nafte u drugoj polovini godine mogla biti manja za dva milijuna barela dnevno od potražnje.

"Očekujem česte oscilacije u idućim danima i oporavak cijena nafte kada bude postignut dogovor o podizanju plafona zaduživanja" u SAD-u, rekla je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

U prošlom tjednu ponuda se smanjila zbog gašenja proizvodnje u ključnoj kanadskoj proizvodnoj regiji Alberti koju su opustošili požari, ali i . slabijeg izvoza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika.

OPEC+ odlučio je smanjiti proizvodnju od svibnja do kraja godine za dodatnih 1,16 milijuna barela dnevno kako bi stabilizirao cijene. 

U prvih 16 dana svibnja izvoz sirove nafte i naftnih proizvoda iz članica grupe i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, smanjio se za čak 1,7 milijuna barela dnevno, izračunali su u američkoj banci JP Morgan, dodavši da će ruski izvoz nafte vjerojatno pasti do kraja svibnja.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 najavila je na subotnjem samitu da će pojačati nadzor cjenovnog limita za rusku naftu, ali i voditi računa o tome da se sačuva globalna opskrba energentima.

Njihovi potezi ne bi trebali utjecati na opskrbu naftom i naftnim proizvodima, izjavio je za Reuters na marginama samita G7 šef IEA-e Fatih Birol.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak pojeftinio 35 centi, na 75,71 dolar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?