stalni porast cijena

Cijena plinske boce u Hrvatskoj narasla na 40 KM

Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL
07.11.2021.
u 19:40

Nastavi li cijena plina znatno rasti, mnogi će najvjerojatnije početi razmišljati o alternativi i korištenju električnih štednjaka.

Sezona grijanja je počela, a mnogi, u strahu od velikih računa, nastoje u svemu štedjeti, pa i na grijanju. Oni koji koriste plin zabrinuti su. Naime, cijena plinske boce u Hrvatskoj je od početka godine narasla sa 100 kuna (27 KM) na čak 157 kuna (42 KM), za sada.

Gospođa Bilać vjerna je kuhanju na plinskom štednjaku. Tim energentom koristi se već - 60 godina!

- Brže se skuha, puno brže nego da se električna ploča ugrije, kaže Frana Bilać iz Šibenika za HRT

Pa joj nimalo nije drago što cijena boce plina za kućanstvo neprekidno raste.

- Zadnjih 5-6 mjeseci, evo od prošlog mjeseca do ovog, 10 kuna (2,7 KM) je poskupilo, kaže Frana Bilać.

A suprug Ante čuva sve račune!

- Ovo jučer je 30 kuna (8 KM) skuplje, za manje od godinu dana, ovo su činjenice, kaže Ante Bilać.

Ukapljeni naftni plin poskupljivao je posljednjih mjeseci neprekidno, no nekako su u fokusu potrošača, posebice utorkom kada bi se mijenjala njihova cijena, uvijek bili naftni derivati, benzin i dizel. A rasla je usporedo s njima i cijena plina za kućanstvo.

 - Ona je na tržištu od nove godine narasla praktički za 76 posto, što je značajno više, ali nije samo dio plin nego i usluga, tako da je taj postotak manji. Nafta je isto otišla gore za 100 posto pa je cijena ukapljenog naftnog plina u bocama danas 140-ak kuna, pojasnio je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Pa su posljednjih mjeseci dostavljači plina potrošačima prva adresa za prigovaranje.

 - A ovisi, neki to prihvate normalno, neki s jutnjom, neki misle da mi to sami dižemo kako nam padne na pamet, govori Tomislav Klisović, dostavljač plina.

Cijenu formiraju njihovi dobavljači, a nju, pak, diktira tržište. U Hrvatskoj je 14 tvrtki koje su registrirane za trgovinu UNP-om na veliko.

- Saudijska Arabija je jedna od većih proizvođača UNP-a i kod njih je ta cijena rasla u zadnjih godinu dana preko 70 posto i naravno da se na njih referiraju i druge države. I one dižu cijenu naftnog plina, a čak su najavljivali da će ta cijenau 11. mjesecu za Indiju ići i za više od 20 posto, kazao je Pudić.

- Ja sam 20 godina u tome poslu i možda nekih 6-7 godina cijena se uopće nije mijenjala. Znači kad sam počeo raditi ovaj posao, cijena u dostavi bila je 77 kuna, to se sjećam dobro i otišla je duplo u tih 20 godina, rekao je Klisović.

A budu li u idućem razdoblju cijene naftnih derivata na tržištu znatno rasle i ako ne dođe do njihove korekcije, možemo očekivati da će ponovno poskupjeti i plin u boci. Pa će to biti daljnji udar na kućni proračun umirovljeničke obitelji s početka naše priče.

- Malo teže - trebam paziti. S druge strane moram manje potrošiti ili u prehrani ili u obući, tako da narihtam, nas dvoje smo pa nekako više dijetalno, kazala je Frana Bilać.

Nastavi li cijena plina znatno rasti, mnogi će najvjerojatnije početi razmišljati o alternativi i korištenju električnih štednjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije