zatvorenik Guantanama tvrdi

CIA ima tajne zatvore u Litvi

zatvor
23.05.2016.
u 21:44

Saudijac zatvoren u Guantanamo Bayju koji je možda boravio u tajnom zatvoru CIA-e u Litvi, zatražio je status žrtve u litavskoj istrazi o postojanju tog zatvora, rekla je u ponedjeljak njegova odvjetnica.

Stjecanje statusa žrtve omogućilo bi Al Hawsawiju da dobije pristup istražnim spisima, rekla je za AFP Ingrida Botyriene, odvjetnica Mustafe al Hawsawija, tri dana nakon podnošenja službenog zahtjeva sudu u Vilniusu.

Ustvrdila je da izvješće američkog Senata objavljeno u prosincu 2004. potvrđuje sumnje da je njezin klijent bio zatočen u tajnom zatvoru u Litvi prije nego je 2006. premješten u Guantanamo.

Američki Senat u svom izvješću, u kojemu se otkriva da je CIA u ispitivanju zatvorenika primjenjivala grube metode, nije otkrila ime nijedne zemlje u kojoj su takvi zatvori, ali aktivisti za ljudska prava ističu da je centar kodnog imena Violet djelovao u Litvi 2005.-2006.

Litavsko državno odvjetništvo je u travnju 2015. pokrenulo istragu o postojanju tajnih zatvora CIA-e za pripadnike Al Kaide.

Mustafi al Hawsawiju (47), zarobljenom u Pakistanu 2003., prijeti smrtna kazna bude li proglašen krivim za umiješanost u napade 11. rujna 2001. u Sjedinjenim Državama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije