potpisao uredbu

Chernobyl i službeno pretvaraju u turističku destinaciju

11.07.2019.
u 20:35

Područje oko Chernobyla, mjesta najteže nuklearne katastrofe na svijetu, bit će pretvoreno u turističku destinaciju, kaže predsjednik Ukrajine.

Predsjednik Volodymyr Zelensky potpisao je u srijedu uredbu kojom se utvrđuju planovi za izgradnju novih staza za šetnju te poboljšanje signala za mobilne telefone.

"Chernobyl je do sada bio tamna strana Ukrajine. Došlo je vrijeme da se to promijeni", rekao je Zelensky, prenosi Klix.ba. 

Reaktor u nuklearnoj elektrani Chernobyl eksplodirao je u travnju 1986. godine. Eksplozija je dovela do širenja radioaktivne prašine širom Europe i, prema podacima UN-a, gotovo 50.000 kvadratnih kilometara zemljišta bilo je kontaminirano. Najmanje 31 osoba je poginula, a efekti eksplozije se i danas osjećaju.

"Stvorit ćemo zeleni koridor za turiste. Chernobyl je jedinstveno mjesto na planeti gdje se priroda ponovno rodila nakon velike katastrofe. Moramo ovo mjesto pokazati svijetu, znanstvenicima, ekolozima, povjesnicima, naravno, turistima", kazao je ukrajinski lider.

Nova uredba je također odredila planove za plovne puteve i kontrolne punktove u tom području. Isto tako, otkriveno je da će ograničenja za snimanje lokacije biti ukinuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije