RUMUNJSKA

Četvrta vlada u 400 dana i prvi puta u povijesti žena na čelu zemlje

31.01.2018.
u 18:45

Rumunjska je u sedam mjeseci promijenila tri premijera, u 13 mjeseci njih čak četiri.

Rumunjska prvi put u povijesti ima ženu na čelu vlade – Vioricu Dancilu (54). Rumunjska doista jest jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europskoj uniji, nakon velike financijske krize 2008., BDP raste i do 8,8 posto, nezaposlenost je tek 5,4 posto. Dovoljno je razloga u tome za optimizam, unatoč činjenici što ta zemlja i dalje ima jednu od najnižih prosječnih plaća u EU – 540 eura.

Ozakoniti korupciju

Ipak, Rumunjska je u sedam mjeseci promijenila tri premijera, u 13 mjeseci njih čak četiri. Događa se to u kombinaciji s najvećim nemirima nakon svrgavanja Nicolaea Ceaşescua 1989. Stotine tisuća građana Rumunjske izašle su na ulice zbog prijedloga novog zakona o korupciji. Brojna su mišljenja kako se tim mjerama otvara put prema legaliziranju korupcije na najvišem nivou. Jer, prijedlog sadrži zabranu korištenja audio i videosnimki na suđenjima za korupciju, smanjuju se kazne za mito, prekršaji kojima bi se izazvala novčana šteta manja od 200 tisuća eura ne bi više bila kažnjiva. Čak se dekriminalizira trgovina političkim utjecajem u svrhu dobivanja seksualnih usluga! Sve pod krinkom povećanja efikasnosti sudstva. Nova premijerka, prva u povijesti Rumunjske, Viorica Dancila ima zadatak prije svega uvjeriti javnost da cijela frka oko spornog zakona nije zato da bi šef vladajućih socijalista Liviu Dragnea (55) ponovo mogao sjesti u neku državnu fotelju. To sada ne može jer ima presudu zbog namještanja rezultata referenduma za obaranje tadašnjeg predsjednika Traiana Basescua zbog čega je dobio godinu dana uvjetne kazne.

Zaustaviti odljev mozgova

Mnogi misle da su svi dosadašnji premijeri tek administratori odluke Liviuja Dragnee pa neće drugačije biti ni s prvom premijerkom. Doista, dosadašnja europarlamentarka branila je žestoko prijedlog novog zakona o korupciji, pa se njezina obećanja o jačanju rumunjske ekonomije do točke kada će prestati odljev mozgova ne čine uvjerljivima. A poznat je i njezin gaf kada je na pitanje novinara s engleskoga govornog područja o tome što će učiniti EU da osigura veća prava žena u Iranu odgovorila da “očito nije na njima da se petljaju u unutrašnje stvari zemalja članica poput Irana ili Pakistana”.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije