RASPRAVA U PARLAMENTU

Burno na ulicama: Crna Gora donosi povijesni zakon, blokiran centar Podgorice

STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.12.2019.
u 17:26

Zastupnici u crnogorskom parlamentu danas će se izjasniti o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao „paravan za otimanje crkava i hramova“

Zastupnici u crnogorskom parlamentu danas raspravljaju te će se izjasniti o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao „paravan za otimanje crkava i hramova“, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700. Policija je blokirala centar Podgorice oko zgrade parlamenta, a grupa građana blokirala je magistralnu cestu Berane-Bijelo Polje, javlja portal Vijesti.me. Svećenstvo okupljeno na mostu Blaža Jovanovića traži od policije rješenje kojim je donesena odluka da se blokiraju ulice u centru.

Crnogorska policija priopćila je u četvrtak rano ujutro da neće dozvoliti okupljanje pristalica oporbenog prosrpskog Demokratskog fronta (DF) ispred crnogorskog parlamenta za vrijeme rasprave o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti jer održavanje skupa nije propisno prijavljeno. "Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata, a postupat će shodno svojim zakonskim ovlaštenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i očuvanja osobne, imovinske sigurnosti i sigurnosti svih građana Crne Gore", priopćeno je iz crnogorske policije.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je na sjednici parlamenta da se ovaj zakon donosi da svi u Crnoj Gori imaju jednako pravo.  - Da budem sasvim jasan - smatram jednako neprihvatljivim vrijeđanje i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kada se slavi nestanak naše države u ime velikosrpskog nacionalizma i onda kada se Njegoš proglašava genocidnim piscem, ali i onda kada neodgovorni državni službenici grubo uvrijede vjernike Srpske pravoslavne crkve - rekao je Pažin, kojeg je zastupnik DF-a Milan Knežević optužio da vrijeđa Srbe. - Ministar je uvrijedio 89 posto građana i potomaka onih koji su 1918. glasali da sa Srbima formiraju kraljevinu. On nas je tako svrstao među fašiste i predstavlja nas kao negatore crnogorske države - rekao je Knežević. Zastupnica DF-a Branka Bošnjak rekla je da je ovo "pravi državni udar na vjeru i nadu ovog naroda". Zastupnica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da joj stižu poruke na telefonu svećenika. - To je pročitala moja majka i nije joj bilo svejedno. I onda se pitamo da li da vjerujemo principima SPC kada kunu nas i našu porodicu. Čime smo to zaslužili? Ne prihvaćam dijalog na ova način i s ovakvim vokabularom. I ne otimamo ništa. Davno smo naučili lekciju da je oteto prokleto. A toliko bogatstva i imovine kao što ima SPC nemamo svi mi zajedno, nego je pitanje da li ima država Crne Gora. Zar nije dosta? Vjerujem da ćemo nadići ove razlike, radi budućnosti Crne Gore jer će nje biti i poslije nas - rekla je Pejović.

Čelnici DF-a u srijedu navečer su iz Beograda, nakon susreta s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom pozvali pristalice da se okupe u četvrtak 11 na platou ispred crnogorske Skupštine. "Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore zastupnički klub Demokratskog fronta će sutra biti u Skupštini i očekuje da će svi vjernici koji su potpisali peticiju SPC-a u Crnoj Gori braniti svoje svetinje budu sutra pred Skupštinom Crne Gore u 11 sati i izraziti prosvjed protiv usvajanja sramnog zakona koji napada na našu Crkvu", priopćeno je iz Demokratskog fronta. Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su prije dva dana u crnogorskom parlamentu objavili da su na zahtjev mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija otkazali prosvjedni skup i odustali od namjere da „svojim životima ne dozvole izjašnjavanje o zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, no u srijedu popodne otputovali su u Beograd gdje su nakon sastanka s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom objavili da su dobili njegov blagoslov za organizaciju prosvjeda. Podgoričke Vijesti objavile su da se Mandić i Knežević iz Beograda u Podgoricu nisu vratili komercijalnim letom već zrakoplovom Vlade Srbije.

Demokratski front dva puta je organizirao rušilačke prosvjede u Podgorici, a prvi u listopadu 2008. godine nakon što je Crna Gora priznala Kosovo kao neovisnu državu. Tada je u sukobu demonstranata i policije ozlijeđeno 40-tak osoba. Sedam godina kasnije u listopadu 2015. godine nakon što su pristalice DF-a danim kampirale na središnjem podgoričkom bulevaru ispred crnogorskog parlamenta, došlo je do novog sukoba s crnogorskom policijom koja je uz pomoć suzavca i ostalih sredstava prinude razbila to okupljanje. Dvojica čelnika DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni su nepravomoćno na po pet godina zatvora jer su, kako je navedeno u presudi, sudjelovali u pokušaju prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. godine.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?