REAKCIJE SVIJETA

Brojni strani mediji raspisali se o ulasku Hrvatske u Schengen, evo što ističu

Foto: PIXSELL
1/2
01.01.2023.
u 20:19

Prvi test za hrvatsku policiju bit će početkom siječnja, kada će se stotine tisuća putnika vraćati u zemlje EU, piše Delo

Strani mediji izvijestili su u nedjelju o ulasku Hrvatske u Schengen, no uglavnom su to bile kratke agencijske vijesti. 

Slovensko Delo piše da s prvim danom nove godine novi raspored dobivaju 1034 hrvatska policajca koji su dosad radili na 73 granična prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom. Na manjim prijelazima bit će povučena cijela infrastruktura, a na kraju i žilet-žica, no to ne znači da policija neće i dalje nadzirati granicu.

– To će se provoditi takozvanim kompenzacijskim mjerama, zaustavljat će i provjeravati putnike i vozila, kao što to rade druge policije u schengenskom prostoru – piše Delo.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ostaju uz granicu

Oko 1400 slovenskih policajaca koji su nadzirali granicu također je prebačeno u postaje za privremene mjere, a većina njih nastavit će, navode, raditi u pograničnom području. Oformljeno je ukupno dvadesetak policijskih postaja za kompenzacijske mjere. 

Delo napominje da će hrvatska policija osim granične kontrole morati uvesti i Europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS) te sustav ulaska i izlaska, koji su vezani uz provedbu schengenskih pravila.

– Prvi test za hrvatsku policiju bit će početkom siječnja, kada će se stotine tisuća putnika vraćati u zemlje Europske unije. Najveće gužve očekuju se na graničnom prijelazu Bajakovo na granici sa Srbijom, ali i na graničnim prijelazima s BiH, a o broju putnika i vozila ovisi koliko će kolona biti otvoreno za ulazak u Hrvatsku – piše Delo i podsjeća na probleme ilegalnih migracija koji ostaju i predstavljaju izazov za policiju. 

Putnici mogu prijeći granicu bilo gdje, no moraju imati valjanu osobnu iskaznicu, upozoravaju. Srpski portali prenijeli su kratku agencijsku vijest da je Hrvatska u ponoć ušla u Schengen i da su ukinute granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima. 

Srpski Blic je izvijestio i o dolasku predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, a posebno su se dotaknuli i kave koju je popila s premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu, a koja je plaćena eurima. U svakom slučaju, srpski portali nisu se previše zanimali za novosti koje su Hrvatskoj stigle sa Schengenom i eurozonom, već su se tijekom dana pretežito fokusirali na incident u Beogradu kada je tijekom novogodišnje noći došlo do potonuća splava na kojem se održavala proslava.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Al Jazeera piše da Hrvati imaju podijeljena mišljenja o promjenama. 

– Dok mnogi pozdravljaju ukidanje graničnih kontrola, neki su zabrinuti zbog promjene valute, a desničarske oporbene skupine kažu da to koristi samo velikim zemljama poput Njemačke i Francuske – navodi Al Jazeera i dodaje da će Hrvatska i dalje primjenjivati​​ stroge granične kontrole na svojoj istočnoj granici sa susjedima koji nisu dio EU. 

– Borba protiv ilegalnih migracija ostaje ključni izazov u čuvanju najduže vanjske kopnene granice EU duge 1350 kilometara – ističe. 

Neki strani mediji zabilježili su detalj da je posljednjem vozaču koji je prošao kontrolu putovnice na hrvatsko-slovenskoj granici uručen – plišani medvjedić.

Zahtjevno okruženje

Talijanski Ilpost piše da je Hrvatska 27. zemlja koja je ušla u Schengen, a to je prvo proširenje tog prostora od 2011., kada se pridružio Lihtenštajn. Financial Times smatra da će ulazak u eurozonu Hrvatskoj donijeti korist zbog gospodarstva i turista. Novinska agencija Bloomberg navela je da je priprema za ulazak u Schengen bila komplicirana s obzirom na okruženje u kojem se Hrvatska nalazi. 

- Još dvije zemlje koje su uz Hrvatsku pokušale ući u Schengen, Bugarska i Rumunjska, nisu u tome uspjele – piše. 

Turska novinska agencija Anadolu Agency navodi da bi ulazak Hrvatske u Schengen mogao doprinijeti gospodarskom razvoju. Njemački ZDF piše da se Hrvatska sa svojom dugom jadranskom obalom i brojnim slikovitim uvalama i otocima uvelike oslanja na turizam. 

– Statistika pokazuje 16 milijuna stranih turista, uključujući 3,4 milijuna Nijemaca, u prvih jedanaest mjeseci 2022. Oko 17,3 milijuna, uključujući 2,9 milijuna Nijemaca, bilo je ondje u rekordnoj 2019. – podsjeća ZDF. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije