rat u ukrajini

Brojne reakcije na Putinovu najavu: 'Europa neće biti sigurna sve dok se bjeloruski diktator ne smijeni'

Rat u Ukrajini
26.03.2023.
u 10:06

"Europa neće biti sigurna sve dok se bjeloruski diktator ne smijeni i ne izvede pred sud da se suoči s pravdom za zločine protiv naše zemlje i Ukrajine", dodala je gospođa Tsikhanouskaya

Nastavljaju se reakcije na najavu Vladimira Putina da će Rusija stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

"To je vrlo značajan potez", rekao je za Reuters Nikolai Sokol, viši suradnik u Bečkom centru za razoružanje i neširenje.

“Rusija je uvijek bila jako ponosna što nema nuklearno oružje izvan svog teritorija. Dakle, sada, da, oni to mijenjaju i to je velika promjena", kazao je.

Putin nije precizirao kada će oružje biti prebačeno u Bjelorusiju, koja graniči s tri članice NATO-a - Poljskom, Litvom i Latvijom. Rekao je da će Rusija tamo dovršiti izgradnju skladišta do 1. srpnja.

“Ovo je dio Putinove igre da pokuša zastrašiti NATO... jer nema vojne koristi od toga da se ovo radi u Bjelorusiji jer Rusija ima toliko toga oružja i snaga unutar Rusije”, rekao je Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija u Federaciji američkih znanstvenika.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja nazvala je Putinovu objavu iznimno opasnom eskalacijom.

“U kontekstu rata u Ukrajini, vjerojatnost pogrešne procjene ili pogrešnog tumačenja je izuzetno velika. Dijeljenje nuklearnog oružja pogoršava situaciju i riskira katastrofalne humanitarne posljedice”, stoji na Twitteru.

 

Kijev je u nedjelju rekao da Rusija drži Minsk kao "nuklearnog taoca" nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja saveznici Bjelorusiji, izvještava agencija France-Presse.

"Kremlj je uzeo Bjelorusiju kao nuklearnog taoca", napisao je na Twitteru tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov, dodajući da je taj potez "korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje".

Bjeloruska oporbena čelnica Sviatlana Tsikhanouskaya izjavila je da predsjednik njezine zemlje Aleksandar Lukašenko mora biti "smijenjen i izveden pred sud". Napisala je na Twitteru nakon što je objavljeno da se Lukašenko složio da Rusija postavi taktičko nuklearno oružje na njegov teritorij.

"Europa neće biti sigurna sve dok se bjeloruski diktator ne smijeni i ne izvede pred sud da se suoči s pravdom za zločine protiv naše zemlje i Ukrajine", dodala je gospođa Tsikhanouskaya, koja je u egzilu.

Napustila je svoju zemlju nakon što je na namještenim izborima 2020. lišena onoga što bi bio izvanredan uspjeh protiv Lukašenka. Od tada se pokazao kao jedan od najvjernijih saveznika Vladimira Putina u ratu protiv Ukrajine. Bjelorusija je dopustila Rusiji da koristi svoj teritorij za pokretanje kopnenih i zračnih napada od početka invazije punog opsega u veljači 2022.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje nakon što je Moskva najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

"Vidjeli smo izvješća o ruskoj objavi i nastavit ćemo pratiti ovu situaciju", stoji u pisanoj izjavi ureda za medije ministarstva obrane.

"Nismo vidjeli nijedan razlog za prilagodbu našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava niti bilo kakve naznake da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj obrani NATO saveza."

Naime, 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na području svog saveznika Bjelorusije, zemlje na pragu Europske unije.

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju.

"Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.

"Već smo pomagali našim bjeloruskim kolegama i opremali njihove zrakoplove (...) ne kršeći međunarodne ugovore o neširenju nuklearnog oružja. Deset zrakoplova je spremno za upotrebu takve vrste oružja", rekao je Putin.

"Dana 3. travnja počinjemo obučavati posadu, a 1. srpnja završavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na području Bjelorusije", dodao je.

Po Putinovim riječima, ova odluka je potaknuta spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije