Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Broj pretplata na usluge u mrežama 5G trebao bi dosegnuti 2,8 milijardi

Ukupno bi u svijetu u 2025. godini broj pretplata na usluge u mrežama 5G trebao dosegnuti 2,8 milijardi, odnosno oko 30 posto ukupnih pretplata na mobilne usluge, procjenjuju u Ericssonu.
16. lipnja 2020. u 13:48 0 komentara 8 prikaza
mobitel
Foto: Thinkstock

Pretplate na usluge u mobilnim mrežama nove generacije 5G porast će u 2020. godini znatno snažnije no što se očekivalo zahvaljujući ubrzano širenju tehnologije u Kini, procijenio je u utorak švedski proizvođač opreme Ericsson.

Do kraja godine broj globalnih pretplata na usluge u mrežama 5G dosegnut će 190 milijuna, izračunali su u Ericssonu, gotovo udvostručivši dosadašnju procjenu prema kojoj su trebale dosegnuti 100 milijuna.

Glavni je razlog ubrzani razvoj tehnologije 5G u sjeveroistočnoj Aziji, ističu u Ericssonu, izdvajajući izgradnju mreže koja bi trebala pokrivati veliki dio Kine, te poboljšanje infrastrukture u Južnoj Koreji i uvođenje komercijalnih 5G usluga u Japanu.

"Do kraja 2020. godine broj pretplata u toj regiji trebao bi se približiti 170 milijuna", navode u polugodišnjem Izvješću o mobilnosti.

U drugim dijelovima svijeta uvođenje novih usluga odgođeno je zbog pandemije koronavirusa.

"U Europi je, primjerice, odgođeno nekoliko aukcija dijelova radiofrekvencijskog spektra pa se u kratkoročnoj perspektivi očekuje sporiji rast pretplata na 5G."

Prognoze pretplata na 5G u Sjevernoj Americi u 2020. i 2021. godini blago su podignute a potvrđene su one o broju pretplata u toj regiji i u Sjevernoj Americi u 2025. godini.

Ukupno bi u svijetu u 2025. godini broj pretplata na usluge u mrežama 5G trebao dosegnuti 2,8 milijardi, odnosno oko 30 posto ukupnih pretplata na mobilne usluge, procjenjuju u Ericssonu.

U studenom prošle godine očekivali su 2,6 milijardi pretplata, što bi odgovaralo oko 29 posto ukupnih pretplata.

"Unatoč neizvjesnosti koju uzrokuje pademija pružatelji usluga nastavili su s priprema za prijelaz na 5G i u međuvremenu je više od 75 posto njih najavilo uvođenje komercijalnih 5G usluga", bilježe u Ericssonu.

Tehnologija 4G dominirat u mobilnim uslugama do 2025. godine, naglašavaju, predviđajući 5,1 milijardu pretplata u 2022. godini te 4,4 milijarde u 2025. godini.

Nova će tehnologija 5G ipak u 2025. nositi gotovo polovinu mobilnog podatkovnog prometa, procjenjuju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.