KORONAVIRUS U SVIJETU

Broj novozaraženih i umrlih najbrže raste u Europi

koronavirus
Reuters/Pixsell
17.10.2021.
u 17:07

U svijetu je trenutačno koronavirusom zaraženo gotovo 18 milijuna ljudi, a najviše - 10 milijuna, u Sjevernoj Americi. Ipak, broj novozaraženih i umrlih najbrže raste u Europi. Loša je epidemiološka slika u Rusiji, Velikoj Britaniji i Rumunjskoj.

Rumunjska opet vodeća u Europskoj uniji po broju novozaraženih. Uvode se nove mjere, no vlada ipak nije pristala na potpuno zaključavanje. Tek ograničeno kretanje poslije 20 sati i zabranu rada ugostiteljskih objekata. Najveći je problem u zemlji otpor prema cijepljenju. Čini se da ne postoji nacionalna strategija. Naime, većina Rumunja misli da cjepivo ne donosi nikakvu zaštitu, javlja HRT

- Nove mjere ograničavanja dobre su za sve, jer trebamo se čuvati. A što se tiče cijepljenja, na fakultetu neki profesori nisu cijepljeni, neki jesu. Upravo oni koji jesu, stalno nas maltretiraju i ucjenjuju, što ugrožava moja prava, kaže jedan protivnik cijepljenja.

U Rusiji novi crni rekordi - 33 tisuće novozaraženih, više od tisuću preminulih. Bolnice prepune oboljelih, no nedostaje lijekova i opreme. Najteže stanje je na jugu zemlje.

- Odlučili smo sve zalihe kisika iz industrijskih pogona preusmjeriti za potrebe bolnica i pacijenata, objavio je ministar zdravstva regije Samara Armen Benyan.

Veliku Britaniju potresa novi skandal, ovaj put vezan uz laboratorij iz središnje Engleske koji je, čini se, posljednjih nekoliko tjedana izdavao lažno negativne nalaze PCR testa. Odmah je zatvoren, no šteta je nemjerljiva.

- Gotovo 50 tisuća ljudi dobilo je lažno negativan nalaz. Uvjereni u to da nemaju COVID, odnosno da nisu prenositelji zaraze, odlazili su u školu, na posao, normalno šetali gradom. I pritom tko zna koga doveli u opasnost, komentirao je biolog Kit Yates.

Melbourune je, prema svim pokazateljima, bio dosad najzatvoreniji grad u svijetu, s najstrožim mjerama. Nakon devet mjeseci vrijeme je za popuštanje. U idući petak pet milijuna stanovnika toga grada napokon će moći slobodno odlaziti u trgovine, kafiće, restorane te sudjelovati na brojnim društvenim događajima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije