U Egejskom moru

Brodovi NATO-a za nadziranje migrantskih puteva čekaju odobrenje Ankare

nato brodovi
02.03.2016.
u 09:44

Turci su ovaj vikend odbili dati odobrenje da brodovi uđu u njihove teritorijalne vode

Brodovi NATO-a poslani u Egejsko more kako bi nadzirali migrantske putove između Turske i Grčke još uvijek nisu raspoređeni u turskim vodama jer nisu dobili odobrenje Ankare, kazali su u utorak dobro obaviješteni izvori, javlja Fena.

Unatoč zahtjevima da se odobri raspoređivanje koje je uputio njemački komandant pomorske grupe NATO-a u Egejskom moru, nakon što je prošli tjedan usvojena odluka o operaciji, čiji je dio i Turska, Turci su ovaj vikend odbili dati odobrenje da brodovi uđu u njihove teritorijalne vode, rekao je izvor. Te je izjave potvrdio još jedan diplomat.

"Mandat operacije dao je neka objašnjenja, ali nije objasnio i problem ulaska u turske teritorijalne vode", rekao je izvor. "Od samog početka znalo se da su Turci teški, i da će biti teški" po tom pitanju.

Turske vlasti zatražile su da njemački zapovjednik Joerg Klein dođe u Ankaru kako bi se utvrdila zona u kojoj se mogu rasporediti brodovi, rekao je diplomatski izvor.

Plan misije graničnog nadzora, prve misije NATO-a koji je dosad odbijao izravno se uključiti u migrantsku krizu, predstavili su njemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu, nakon susreta u Ankari 8. veljače. 

Tri dana kasnije, ministri obrane zemalja članica NATo-a dali su zeleno svjetlo da se pripremi operacija i odmah uputili flotu u tu zonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije