PRONAŠLI SAMO TROJICU

Brod hrvatskog kapetana potonuo u uraganu Lorenzo, za njim i članovima posade se traga

Foto: bourbonoffshore.com
1/2
28.09.2019.
u 19:38

Šibenčanin Dino Miškić zapovjednik je tegljača Bourbon Rhode. Navodno je odlično reagirao prilikom havarije. Tri člana posade su pronađena.

Na Atlantskom oceanu smjenjivala su se ovaj tjedan velika nevremena. Taman je tropska oluja Karen gubila snagu, no usporedo je ojačala druga fronta. Dobila je naziv Lorenzo. U početku meteorolozi nisu mislili da može nadjačati Karen niti da se može kretati toliko brzo u smjeru sjeveroistoka. Barem dosad ni jedna nije. Lorenzo ih je sve iznenadio. U srijedu je bio tropska oluja, a u četvrtak već uragan, i to četvrte kategorije. Kako je jačao, na njegovu putu našao se tegljač “Bourbon Rhode”.

Trojica u čamcu za spašavanje

Zapovjednik broda s ukupno 14 članova posade Hrvat je Dino Miškić iz Šibenika. Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana, potvrdili su za Večernji list iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. U četvrtak ujutro, brod je poslao prvi poziv, javljajući da je u nevolji. Akcija spašavanja još traje u izuzetno lošim vremenskim uvjetima. Brod se nalazio na putu iz Las Palmasa na Kanarskim otocima prema Georgetownu u Gvajani, oko 1200 nautičkih milja od otoka Martiniquea i 60 nautičkih milja od uragana. Njegovi vjetrovi iznosili su oko 200 kilometara na sat, što ga čini drugim po jačini u povijesti na tom području. Takve oluje nisu neuobičajene na Atlantiku, no žestina Lorenza jest. Meteorolozi su ga nazvali moćnim jaružalom koje je prokopalo Atlantik, kako bi barem malo predočili njegovu razornu snagu.


Tegljaču “Bourbon Rhode” u toj se valjajućoj masi i visokim valovima koji su dosezali i 20 metara stražnji dio počeo puniti vodom, a navodno su i motori prestali raditi.
 Akciju spašavanja započeo je Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje (CROSS) područja West Indies-Gvajana te je zatražio od najbližeg broda, a riječ je bila o brodu za rasuti teret “SSI Excellent”, da promijeni rutu i pomogne tegljaču. Prema nekim informacijama, taj je brod je bio 20 sati udaljen od tegljača u nevolji. 
Kako doznajemo, s otoka Martiniquea su prema brodu poslana još dva remorkera, koja su bila udaljena gotovo osam sati plovidbe. Iz brodarske kompanije Bourbon Offshore Greenmar su nam kazali da je operacija spašavanja u tijeku, ali da je izuzetno loše vrijeme ograničavajući faktor i uvelike otežava akciju te potragu za brodom i pomorcima.

Danas poslijepodne Vilizara Lazarova iz Bourbon Offshore Greenmara potvrdila je da su pronašli trojicu pomoraca u čamcu za spašavanje te da se za ostalima još traga. Među spašenima su dva ukrajinska državljana. Brod je, prema posljednjim informacijama, potopljen. Dodala je samo da su u kontaktu s obiteljima pomoraca te im pružaju svu pomoć u tim teškim trenucima. Odbili su odgovoriti na detalje i dati najnovije podatke o akciji. Iz Ministarstva vanjskih poslova smo dobili potvrdu da je kapetan hrvatski državljanin te da nema drugih državljana Republike Hrvatske na tom plovilu. I oni su u stalnom kontaktu s hrvatskim misijama u Pretoriji i Francuskoj, gdje je sjedište tvrtke, i prate situaciju.


“Bourbon Rhode” dugačak je 50 metara, s gazom od 6,5 metara, a sagrađen je 2006. i dizajniran za pomoć na terminalima, odnosno kao opskrbni brod te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

Miškićev odličan manevar

U brodarskoj kompaniji su, neslužbeno doznajemo, kazali da su prvi manevar i reakcija kapetana Miškića na dolazak oluje i havariju bili iznimni. 
Inače, brod kojim upravlja hrvatski kapetan može primiti 22 osobe i sastoji se od šest kabina s jednim te osam kabina s dva ležaja. Na brodu je menza i dvije sobe za zajednički boravak, toaletni čvorovi, spremište i ambulanta. Brod postiže brzinu od 13,5 čvorova, kažu podaci brodarske tvrtke, vlasnika tegljača. Prema podacima s društvenih mreža, hrvatski zapovjednik broda Dino Miškić je oženjen, a obitelj živi u Šibeniku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije