operacija trajala 33 sata

Britanski kirurški tim uspješno razdvojio sijamske blizance spojene mozgovima

01.08.2022.
u 20:59

Blizanci se dobro oporavljaju u bolnici i sada im predstoji šestomjesečna rehabilitacija.

Trogodišnji sijamski blizanci, čiji su mozgovi bili spojeni, uspješno su razdvojeni nakon 33 sata operacije. Dječaci Bernardo i Arthur Lima prošli su nekoliko operativnih zahvata u Rio de Janeiru, a vodio ih je britanski pedijatrijski kirurg Noor ul Owase Jeelani iz londonske bolnice Great Ormond Street, prenosi Sky News. 

Trogodišnji dječaci bili su na ukupno 7 operacija, a samo posljednje dvije trajale su ukupno 33 sata. U procesu je sudjelovalo 100 zdravstvenih radnika. 

Kirurzi su proveli mjesece isprobavajući tehnike pomoću virtualne stvarnosti prije nego što su započeli stvarne operativne zahvate. 

Operaciju razdvajanja vodio je dr. Jeelani, uz dr. Gabriela Mufarreja, voditelja pedijatrijske kirurgije instituta Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer.

Jeelani je opisao operaciju kao izvanredno postignuće te istaknuo da su pomogle i donacije za organizaciju Gemini Untwined koja skuplja novac za ovakve vrste operacija u slučajevima sijamskih blizanaca. 

- Uspješno razdvajanje Bernarda i Arthura izvanredno je postignuće tima u Riju i fantastičan primjer zašto je rad Gemini Untwined tako vrijedan.

Ne samo da smo osigurali novu budućnost za dječake i njihove obitelji, već smo ohrabrili lokalni tim, dali im nova znanja i sposobnosti da u budućnosti i sami mogu raditi ovakve složene kirurške zahvate - rekao je Jeelani britanskim medijima.

Kirurg Noor ul Ovase Jeelani opisao je operaciju kao "nešto što dolazi iz svemirskog doba".

Bio je to jedan od najsloženijih procesa razdvajanja blizanaca ikad.

Jeelani je objasnio da su po prvi put kirurzi u različitim zemljama nosili VR setove i zajedno obavljali operaciju "nalazeći se u istoj prostoriji virtualne realnosti".

Govoreći o VR aspektu same operacije, dr. Jeelani je rekao za novinsku agenciju PA da je zaista bilo sjajno vidjeti čitavu anatomiju i uraditi operaciju prije nego što zapravo izložite djecu bilo kakvom riziku.

- Možete zamisliti koliko je to umirujuće za same kirurge - rekao je on. 

Pojasnio je da su prethodni neuspjeli pokušaji razdvajanja dječaka značili da je njihova anatomija iskomplicirana tkivom koje je bilo prekriveno ožiljcima, te da se bojao ući u rizične operativne zahvate. 

Dodao je da su, kao i kod svih sijamskih blizanaca nakon razdvajanja, krvni tlak i otkucaji srca dječacima bili izrazito visoki i ubrzani sve dok ih četiri dana kasnije nisu spojili i kada su se uzeli za ruke. 

Blizanci se dobro oporavljaju u bolnici i sada im predstoji šestomjesečna rehabilitacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije