Teška situacija

Britanci u redovima za gorivo kao mi devedesetih, prazne police... kava skuplja za 73 %

britanija
profimedia
14.10.2021.
u 08:28

Kriza u Velikoj Britaniji ne jenjava. Stručnjaci smatraju da bi nestašice goriva, rast cijena gasa i struje i prizori praznih rafova u prodavnicama mogli potrajati čak do Božića 25. prosinca. Britanci, u strahu da će ostati praznih rezervoara, stoje u redovima na benzinskim crpkama, ali nije samo gorivo problem. Očekuje se daljnji rast cijena osnovnih životnih namirnica.

Na policama britanskih supermarketa nedostaje čitav niz različitih proizvoda – od mlijeka, mesa, ribe do začinskog bilja, voća, smrznutog povrća, pa čak i gaziranih pića. Kao razlog nestašica najčešće se navodi manjak vozača teretnih vozila, ali pojavio se i novi problem – zalihe ugljen-dioksida sve su manje.

Ugljen-dioksid se koristi u brojnim ključnim industrijama, uključujući i produžavanje roka trajanja hrane, proizvodnje gaziranih pića i hlađenje nuklearnih elektrana. U Britaniji ne samo da ga je sve manje iz uvoza, već je jedan od najvećih proizvođača prošlog mjeseca zatvorio svoja dva pogona u Velikoj Britaniji zbog rastućih cijena.
 
Menadžeri malih trgovina, ali i velikih trgovačkih lanaca upozoravaju da će cijene osnovnih namirnica možda morati još porasti. To bi mogao biti slučaj, na prvom mjestu, s flaširanom vodom i mesom. Hladnjače su prazne, a nije mali broj radnji u kojima su hladnjaci isključeni, jer nemaju što u njih smjestiti.

„Cijene rastu. Teško je mesarima, i to ne samo u Engleskoj već i u Europi. Visoke cijene u malim trgovinama otežavaju natjecanje s velikim supermarketima. Naše police su trenutno pune, ali promet je slab“, kaže Arber Kola, poslovođa mesnice u Londonu.

Do sada, najviše je poskupila kava arabika koje je u odnosu na prošlu godinu skuplja čak 73 posto. Takav skok cijene nije viđen od 2014. godine.

Obitelji u Britaniji teško se nose sa skokom inflacije. Tabloid “Daily mail“ izračunao je da svaka šesta odrasla osoba nije mogla kupiti neophodne namirnice u posljednjih pet tjedana. Kupci su u šoku i ističu da su frustrirani.

„Bojim se da će situacija oko Božića biti još gora jer tada ljudi kupuju više zbog druženja i zabava koje organiziraju. Ako se nešto ne riješi, situacija će se sigurno pogoršati. Situacija u našoj zemlji je zaista tužna“, navodi jedan od kupaca s kojimaa su britanski novinari razgovarali.

Iako cijene računa za energiju i svakodnevnih potrepština stalno rastu, iz Banke Engleske kažu da je Velika Britanija spremna za dulji i veći rast životnih troškova.

Kriza u Britaniji počela je poprimati dramatične razmjere krajem rujna kada su prvi put zabilježeni dugi redovi i kolone na crpkama i višesatno čekanje da bi se napunio rezervoar. Zabilježeni su i prizori kakve mi, nažalost, pamtimo – benzin se sipa u flaše. S rastom cijene goriva i plina sve cijene su porasle, a Britanija također ima i problem s manjkom radne snage u postbrexit razdoblju.

Minimalistički trgovinski sporazum s EU koji je Boris Johnson potpisao u prosincu ostavio je Britaniju da se sama snalazi u trenutnoj krizi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?