NOVA FORMACIJA

Brige na Balkanu - UN danas raspravlja je li Kosovo vojskom prekršio pravo

17.12.2018.
u 08:17

Danas će Vijeće sigurnosti UN-a raspravljati je li kosovska država osnivanjem vojske prekršila međunarodno pravo

Unatoč tome što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov ministar obrane Aleksandar Vulin dižu tenzije i prijete slanjem srpske vojske na Kosovo, što bi ponovno moglo izazvati rat na Kosovu, predsjednik Kosova Hashim Thaçi kazao je za Večernji list u listopadu kako do takvog scenarija zasigurno neće doći. 

– Vučić sebe oduvijek predstavlja kao žrtvu. Zato uvijek diže tenzije u takvim situacijama kao da Srbe napada. Sve to što on radi isključivo je zbog interesa i koristi unutarnje politike. On jako dobro zna da ne može napasti Kosovo. Ako bude vojno intervenirao na Kosovu, opet će morati voditi rat s NATO-om. A mislim da nije baš tolika budala i nije spreman ući u rat s NATO-om – naglasio je Thaçi. 

Albanci motiviraniji

Postavlja se pitanje usporedbe kosovske i srpske vojske, no paralele su gotovo nemoguće. Dok Srbija u svom aktivnom sastavu ima 40.075, a u pričuvnom 50.000 vojnika, kosovska vojska broji tek pet tisuća aktivnih i samo tri tisuće pričuvnih vojnika. Osim toga, Srbija ima bombardere, jurišne helikoptere, tenkove..., a Kosovo je do sada raspolagalo streljačkim oružjem, odnosno standardnim jurišnim puškama i ručnim raketnim bacačima.

Osim toga, posjeduju i džipove Land Rover Defender, američke Hummere i turske oklopne transportere Otokar Kobra, a nedavno su dobili i desetak njemačkih oklopnih BVP Marder. Uz to će uskoro dobiti i desetak američkih oklopnih vozila pješaštva s gusjeničnim pogonom, M2 Bradley ili Bradley IFV. Kosovo će u sljedeće tri godine uložiti 170 milijuna eura u naoružanje svoje vojske.

– Želimo da svatko tko pomisli kako bi mu Srbija bila laka meta proguta knedlu i jasno shvati da bi naišao na žestok, mnogo jači otpor nego što je na takav otpor mogao i morao računati prije deset-petnaest godina. Nećemo dopustiti da se ponovi Oluja ili Bljesak nad Srbima – rekao je Vučić još u rujnu ove godine najavivši kako će na naoružanje potrošiti milijardu eura.

– Uskoro će u zraku iznad Srbije biti osam ili devet MiG-ova 29. Srbija nabavlja i nove helikoptere, MI 17 i MI 34 koje do sada nikada nismo imali – rekao je Vučić pohvalivši oklopna vozila srpske proizvodnje Lazar i Miloš te napomenuvši kako će raditi “na novim sustavima, poglavito na vođenim raketama”, a pregovaraju s Francuskom i još nekim zemljama o “nabavi naoružanih bespilotnih letjelica”.

Analitičari ističu da su mladi ljudi na Kosovu spremniji odazvati se mobilizaciji, kad bi došlo do nekog rata, od onih u Srbiji. Načelnik glavnog stožera kosovske vojske Rrahman Rama kazao je za Večernji list u listopadu kako nemaju nikakvih problema s regrutacijom.

– Na svaki naš poziv odazove se i 20 puta više nego što se traži, što mi je izuzetno drago. Kosovari imaju svijest da je Kosovo teško došlo do slobode i samostalnosti i to moramo očuvati – istaknuo je načelnik stožera Rrahman Rama.

NATO i dalje u sedlu

Bez obzira na osnivanje vojske Kosova, i dalje će suverenitet i integritet Kosova čuvati NATO-ove snage (KFOR) na Kosovu koje imaju raspoređenih 4000 vojnika na tom teritoriju.

Snage KFOR-a ondje su prisutne gotovo dva desetljeća, od završetka rata na Kosovu, kada su snage Sjevernoatlantskog saveza zračnim napadima zaustavile ubijanje i protjerivanje albanskih civila koje su provodile srpske snage.

U međuvremenu Vijeće sigurnosti UN-a danas, na zahtjev Rusije i Srbije, zasjedat će na zatvorenoj sjednici gdje će se raspravljati je li Kosovo osnivanjem svoje vojske prekršilo međunarodno pravo, odnosno rezoluciju 1244 koja predviđa demilitarizaciju naoružanih grupa kosovskih Albanaca. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije