ČEKAJU PRILIKU

Božićno primirje 'nije na dnevnom redu': Žestoki sukobi se nastavljaju, Ukrajina upozorava na ruske planove za proljeće

Ukrajina
SHANNON STAPLETON
16.12.2022.
u 07:07

Upozorenja prvog generala, koji u Ukrajini uživa status nacionalnog heroja, poklapaju se s razmišljanjima većine vojnih analitičara

Rat u Ukrajini nastavljen je nesmiljenom žestinom, a čini se da će tako biti i narednih tjedana, s obzirom na to da iz Moskve poručuju da božićno primirje "nije na dnevnom redu", dok iz Kijeva uzvraćaju da je prekid vatre moguć tek kad zadnji vojnik Ruske Federacije napusti teritorij Ukrajine.

Sukobljene strane međusobno se optužuju za napade na civile. Dok su ukrajinske rakete jučer navodno padale na Doneck, koji je od 2014. godine u rukama proruskih separatista, usmrtivši jednog civila, Rusi pojačavaju napade na Herson, koji je odnedavno pod ukrajinskim nadzorom, a u tim napadima, kako su izvijestili u Kijevu, stradale su dvije osobe. Cijeli Herson ostao je bez struje, s obzirom na to da se i na tom području ruska strana koncentrirala na napade na elektroenergetska postrojenja, pokušavajući Ukrajince usred zime osuditi na život bez struje, grijanja i vode.

Proruski gradonačelnik Donecka Aleksej Kulemzin tvrdi da su Ukrajinci na Doneck ispalili 40 raketa, dodajući da se radilo o najvećem raketiranju grada od 2014. godine i da Ukrajinci gađaju središte grada, koje je daleko od linija razdvajanja. Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga general Valerij Žaluzni, koji je i glavni arhitekt uspješne obrane Ukrajine, upozorio je u intervjuu za Economist da će ruske snage još jednom, u veljači i ožujku, pokušati osvojiti Kijev.

Prvi ruski pokušaj na početku rata neslavno je propao, a upozorenja prvog ukrajinskog generala, koji u Ukrajini uživa status nacionalnog heroja, poklapaju se s razmišljanjima većine vojnih analitičara, koji smatraju da će Putin zimu iskoristiti za prikupljanje snaga za novu ofenzivu na proljeće. I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer u obraćanju čelnicima EU da će sljedećih šest mjeseci konflikta biti "odlučujući" za ishod rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije