SEUL

Borrell od Južne Koreje traži da dostavi streljivo Ukrajini

03.06.2023.
u 16:56

Šef europske diplomacije Josep Borrell saopćio je da se u subotu sastao s ministrom obrane Južne Koreje kako bi razgovarao o potrebama Ukrajine za streljivom.

Sastanak na marginama Shangri-La dijaloga, najvišeg sigurnosnog samita Azije, održan je u jeku pritiska Sjedinjenih Država i članica NATO-a da Južna Koreja osigura oružje i streljivo za Ukrajinu.

- Dobar sastanak sa korejskim ministrom obrane Lee Jong-supom na #SLD23. Zajednička uzbuna zbog kontinuiranih provokacija DNRK i razgovor o potrebama Ukrajine za streljivom - navodi Borrell u tweetu.

Američka saveznica i glavni proizvođač artiljerijskog streljiva, Južna Koreja do sada je isključivala slanje smrtonosne sile Ukrajini, pozivajući se na poslovne veze s Rusijom i utjecaj Moskve na Sjevernu Koreju, usprkos sve većem pritisku Washingtona i Europe da isporuče oružje.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol, u intervjuu za Reuters u travnju, nagovijestio je izglede za promjenu stava, rekavši da bi Seulu moglo biti teško da se pridržava samo pružanja humanitarne i financijske podrške ako se Ukrajina suoči s napadom velikih razmjera na civile ili "situacijom koju međunarodna zajednica ne može tolerirati".

Stotine tisuća južnokorejskih artiljerijskih metaka na putu je za Ukrajinu preko Sjedinjenih Država, nakon početnog otpora Seula prema naoružavanju Ukrajine, objavio je prošlog mjeseca Wall Street Journal, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije