Američki državni tajnik

Blinken: SAD se protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca

Antony Blinken
Twitter
07.01.2024.
u 18:34

Blinken je na sastanku s kraljem Abdulahom u Amanu "naglasio protivljenje SAD-a prisilnom raseljavanju Palestinaca sa Zapadne obale i iz Gaze i kritičnu potrebu zaštite palestinskih civila na Zapadnoj obali od nasilja ekstremističkih doseljenika", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Američki državni tajnik Antony Blinken uvjeravao je u nedjelju jordanskog kralja Abdulaha da se Washington protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze ili s okupirane Zapadne obale, nadajući se da će pokrenuti razgovore o budućnosti Gaze.

Kralj je na sastanku iznio zabrinutost Jordana zbog raseljavanja, navodi se u priopćenju palače, dok Izrael nastavlja sa svojom vojnom kampanjom koja je veliki dio Gaze pretvorila u ruševine i ostavila njezinih 2,3 milijuna stanovnika na rubu gladi, prema humanitarnim djelatnicima.

Blinken je na sastanku s kraljem Abdulahom u Amanu "naglasio protivljenje SAD-a prisilnom raseljavanju Palestinaca sa Zapadne obale i iz Gaze i kritičnu potrebu zaštite palestinskih civila na Zapadnoj obali od nasilja ekstremističkih doseljenika", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Većina stanovnika Gaze raseljena je zbog sukoba, a nasilje se rasplamsalo i na Zapadnoj obali, uključujući smrtonosni sukob u gradu Dženinu u nedjelju.

Kralj je rekao Blinkenu da Washington ima glavnu ulogu u vršenju pritiska na Izrael za trenutni prekid vatre i upozorio na "katastrofalne posljedice" nastavka rata u Gazi, koji je započeo kada je Hamas napao Izrael 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i uzevši 240 talaca.

Blinken je na turneji po regiji zbog rastućih bojazni da će izraelska ofenziva protiv palestinskih militanata Hamasa u Gazi izazvati širi regionalni sukob.

Blinken je doputovao u Jordan kasno u subotu i sastao se s kraljem Abdulahom u nedjelju, a zatim otputovao u Katar na sastanke s emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem i premijerom Mohamedom Bin Abdulrahmanom al-Tanijem, koji je također ministar vanjskih poslova.

Izaslanstvo SAD-a ima za cilj prikupiti stavove arapskih država o budućnosti Gaze prije nego što ta stajališta iznese Izraelu, rekao je američki dužnosnik, priznajući da će stajališta biti jako udaljena.

Blinken je u Amanu posjetio skladište Svjetskog programa za hranu (WFP) u kojem sečuva konzervirana hrana za Gazu.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice WFP-a za Palestinu Laura Turner rekla je prije sastanka s Blinkenom da bi se on trebao zalagati za zaustavljanje sukoba i da Izrael otvori granične prijelaze prema sjevernom dijelu Gaze.

"Tamo se nalazi stanovništvo do kojeg nismo mogli doći šest tjedana i zbog kojeg smo najviše zabrinuti", rekla je Turner dodajući da su pomoć poslanu na sjever iz južne Gaze uzeli drugi Palestinci također u velikoj potrebi za hranom.

Blinken je rekao da SAD radi na tome da rute za dostavu pomoći u Pojas Gaze ostanu otvorene i da ih bude više.

"Intenzivno smo usredotočeni na vrlo tešku i doista sve goru situaciju s hranom za muškarce, žene i djecu u Gazi, i to je nešto na čemu radimo 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu", rekao je Blinken.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?