američki državni tajnik

Blinken pesimističan oko pregovora s Iranom

blinken
REUTERS
02.12.2021.
u 18:45

„Mislim da ćemo u bližoj budućnosti, za dan ili dva, biti spremni presuditi dolazi li Iran na pregovore u dobroj vjeri“, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken

Sjedinjene Države u četvrtak su objavile da nisu optimistične oko pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma između Irana iz svjetskih sila iz 2015., kazavši kako će za dan ili dva, kad Teheran predstavi svoje prijedloge, znati ulazi li Iran u razgovore u dobroj vjeri. 

„Mislim da ćemo u bližoj budućnosti, za dan ili dva, biti spremni presuditi dolazi li Iran na pregovore u dobroj vjeri“, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u Stockholmu. 

„Posljednji potezi i nedavna retorika nam ne daju puno razloga za optimizam“, kazao je Blinken i dodao da „nije prekasno da Iran promijeni smjer i značajno se angažira“. 

Iran je europskim silama koje sudjeluju u pregovorima s Teheranom i Washingtonu predstavio nacrt plana o uklanjanju sankcija i nuklearnim obavezama, rekao je glavni iranski pregovarač u četvrtak.

Ta je objava stigla četvrtog dana razgovora u Beču između Irana i SAD-a o vraćanju sporazumu koji je ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija SAD-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda. 

Pregovori su se nastavili u ponedjeljak, nakon pet mjeseci pauze dijelom uzrokovane i time što je Iran dobio novog, antizapadnog predsjednika Ebrahima Raisija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije