RAST TENZIJA

Bjelorusija spremna postaviti nuklearno oružje na svoj teritorij

19.12.2021.
u 13:06

Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makei izjavio je kako je Bjelorusija spremna, uslijed novog zaoštravanja odnosa s NATO savezom, postaviti nuklearno oružje na teritoriju države kako bi spriječila eventualna NATO djelovanja.

Naglasio je kako su odnosi između Rusije i Bjelorusije s jedne te NATO saveza s druge strane narušeni, te da zbog toga Rusija i Bjelorusija razmišljaju o brojnim opcijama, uključujući i nuklearno oružje.

"Ono što je predsjednik Lukašenko već ranije najavio, razmatramo mogućnost raspoređivanja nuklearnog oružja na bjeloruskom teritoriju kao jedan od mogućih odgovora na akcije NATO saveza na teritoriju Poljske", rekao je Makei.

Nešto ranije o raspoređivanju nuklearnog naoružanja govorio je i Aleksandar Lukašenko koji je u intervjuu izjavio da će pozvati ruskog predsjednika Putina da pošalje u Bjelorusiju nuklearno oružje koje je povučeno nakon raspada Sovjetskog Saveza.

"Ponudio bih Putinu da vrati to oružje na bjeloruski teritorij", rekao je Lukašenko.

Tijekom subote Rusija je na prostor Bjelorusije poslala dva bombardera Tu - 22M3 koji imaju kapacitet nošenja nuklearnog oružja.

image

Ruski bombarderi u Bjelorusiji

 MINISTARSTVO OBRANE RUSIJE -

Kako je priopćeno, patroliranje ruskih bombardera na bjeloruskom teritoriju imalo je za cilj naglašavanje bliskih veza između saveznika usred tenzija sa Zapadom.

Ministarstvo obrane Rusije je pripćilo da su dva bombardera uvježbavala izvršavanje zajedničkih zadataka s bjeloruskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom. Prema riječima ruskih dužnosnika, avioni su se na teritoriju Bjelorusije zadržali oko četiri sata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?