'MOGLA BI ERUPTIRATI ŠIRA KRIZA'

Bivši analitičar CIA-e poslao upozorenje Zelenskom: 'To se radi kad se gubi, a ne pobjeđuje'

11.02.2024.
u 13:49

Bivši šef u CIA-ji ističe da je potez Zelenskog "pun rizika". “Nijedan novi zapovjednik ili tranša vojne pomoći ne može preokrenuti tešku istinu – Ukrajini nedostaje ljudstva, oružja i ekonomskih kapaciteta da izdrži dugotrajni rat iscrpljivanja protiv Rusije"

Smjena glavnog zapovjednika ukrajinske vojske Valerija Zalužnog od strane ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prepuna je rizika, rekao je bivši direktor CIA-e, usred podijeljenog mišljenja o mudrosti te odluke i njezinom utjecaju na borbu Kijeva protiv Rusije, piše Newsweek. Posljednjih mjeseci zabilježene su tenzije između Zelenskog i Zalužnog. To se intenziviralo nakon što je Zalužni  rekao britanskom The Economistu u studenom, nakon neuspjeha u protuofenzivi Kijeva, da je rat došao u "ćorsokak" - procjena koju je Zelenski odbacio nekoliko dana kasnije.

Nakon što se to tjednima očekivalo, Zelenski je u četvrtak objavio da će Zalužnog zamijeniti Oleksandr Sirski, koji je bio zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga od 2019. Ukrajinski predsjednik rekao je tom prilikom da se "svi moraju promijeniti i prilagoditi novoj stvarnosti".Jedan od bivših šefova u tajnoj agenciji CIA sada tvrdi da bi smjena Zalužnog mogla 'eruptirati u širu ukrajinsku političku krizu', posebno s obzirom na generalovu popularnost; objavljuje Newsweek. George Beebe bivši je član američke CIA-je, bio je direktor analitičkog odjela Rusije u CIA-i i bivši savjetnik bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya za pitanja Rusije od 2002. do 2004. 

Anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS) u prosincu pokazala je da je povjerenje Ukrajinaca u Zelenskog palo s 84 posto na kraju 2022. na 62 posto godinu dana kasnije, dok je 88 posto reklo da vjeruje Zalužnom. "Otpuštanje višeg vojnog zapovjedništva u ratno vrijeme znak je neuspjeha. To je nešto što države rade kada gube, a ne pobjeđuju", rekao je Beebe, sada direktor strategije na Quincy institutu za odgovorno državništvo. 

On drži da je potez Zelenskog "pun rizika". “Nijedan novi zapovjednik ili tranša vojne pomoći ne može preokrenuti tešku istinu – Ukrajini nedostaje ljudstva, oružja i ekonomskih kapaciteta da izdrži dugotrajni rat iscrpljivanja protiv Rusije. Američka pomoć za obranu Ukrajine trebala bi se nastaviti kako bi se spriječio ukrajinski kolaps i Kijevu dala najbolja moguća strana za pregovaračkim stolom", tvrdi Beebe.

U međuvremenu, u autorskom tekstu za Institut Carnegie, Konstantin Skorkin, neovisni istraživač regije Donbas, rekao je da Zelenski preuzima veliki rizik smjenom svog vrhovnog zapovjednika. "Nikada prije nije tako otvoreno prkosio javnom konsenzusu za dobrobit vlastitog političkog opstanka", napisao je Skorkin u članku objavljenom u subotu.

Međutim, američki umirovljeni viceadmiral Robert Murrett, profesor prakse na Maxwell školi Sveučilišta Syracuse u New Yorku, rekao je za Newsweek da promjena u ukrajinskom višem rukovodstvu "odražava logičnu tranziciju nakon dvije godine zemlje na ratnim temeljima". "Ovo bi moglo biti vrijeme za nove pristupe i pozicioniranje za usvajanje dugoročnog stava koji bi povećao pritisak na Rusiju i pokazao odlučnost i izdržljivost drugim međunarodnim akterima, kao i narodu Ukrajine", rekao je Murrett.

Syrsky je u svojoj prvoj javnoj izjavi od imenovanja na Telegramu rekao da će njegovi prioriteti biti detaljno planiranje djelovanja svih vojnih zapovjednih tijela, jedinica i sastava te rješavanje pitanja logistike i rotacije trupa. Od ruske sveobuhvatne invazije, Syrsky je zaslužan za obranu Kijeva od veljače do ožujka 2022. i protuofenzivu u ljeto i jesen 2022. koja je protjerala Ruse iz regije Harkov.

Novi vrhovni zapovjednik vjerojatno će djelovati u skladu s predsjednikovim željama o novačenju vojske. “Zelensky je žarko želio odgovornost za mobilizaciju prebaciti na vojsku, a Syrsky će najvjerojatnije preuzeti ulogu ‘lošeg policajca’ u ovoj situaciji”, napisao je Skorkin.

Zelenskij imenovao novog načelnika glavnog stožera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je imenovao majora generala Anatolija Barhileviča kao novog načelnika glavnog stožera vojske, zamijenivši na tome mjestu Serhija Šaptala.  Zelenski je u svome noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog čovjeka koji razumije zadatke ovoga rata i ukrajinske ciljeve." Rekao je da je imenovan na preporuku novog zapovjednika ukrajinske vojske, Oleksandra Sirskog.

Zelenski je zamijenio u četvrtak popularnog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog s general-pukovnikom Oleksandrom Sirskim (58), zapovjednikom kopnenih snaga.  Zelenski je rekao da će Sirski predstaviti novi tim u svrhu "resetiranja" vojske. Još nema čvrstih podataka o reakciji javnosti na njegovu smjenu, no mnogi su Ukrajinci na društvenim mrežama otvoreno doveli u pitanje tu odluku.

Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dviju najistaknutijih ukrajinskih ratnih figura oko njihovih vizija rata protiv Rusije, koji će uskoro ući u treću godinu. Dok je u četvrtak najavljivao promjene, Zelenski je rekao da u tom potezu nema politike i da smatra da je potrebna obnova oružanih snaga nakon neuspjeha ukrajinskih kopnenih operacija 2023. Ukrajinske snage pokrenule su protuofenzivu prošlog ljeta, ali nisu uspjele probiti dobro branjene ruske linije.

Novi vojni zapovjednik: Ukrajina mora naći inovativne načine borbe

Ukrajinske oružane snage moraju se prilagoditi i pronaći inovativne načine borbe kako bi postigle pobjedu nad ruskim osvajačima, rekao je u petak novi zapovjednik oružanih snaga Kijeva, u svom prvom javnom obraćanju otkako je preuzeo zapovjedništvo. General-pukovnik Oleksandr Sirski, prije zapovjednik kopnenih snaga, unaprijeđen je u četvrtak u glavnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga od 800. 000 vojnika, što je najveća promjena u vojnom vrhu od početka rata, i to u teškom razdoblju.

"Samo promjene i stalno usavršavanje sredstava i metoda ratovanja omogućit će postizanje uspjeha na tom putu", napisao je Sirski u objavi na Telegramu, izdvojivši bespilotne letjelice i elektroničko ratovanje kao primjere nove tehnologije koja bi Ukrajini pomogla da  pobijedi. Opreznom, pragmatičnom tonu primjetno je nedostajala žestoka retorika koju su koristili ukrajinski političari tijekom rata.

Ministar obrane Rustem Umerov rekao je da je predstavio Sirskog Glavnom stožeru i obećao "svu moguću podršku akcijama i odlukama zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga". "Obrana je u dobrim rukama", rekao je Umerov na Facebooku. Promjena zapovjednika zbiva se u teškom razdoblju za Ukrajinu, koja od kraja 2020. nije uspjela ponovno zauzeti značajan teritorij i sada se suočava s potencijalnim prekidom u opskrbi vojnom pomoći iz Sjedinjenih Država, njezina najvećeg podupiratelja. Ruske snage sada su u ofenzivi preko prve linije bojišnice i postupno prodiru u grad Avdivku, koji Moskva pokušava zauzeti nekoliko mjeseci.

Sirski je kao kopneni zapovjednik nadgledao uspješnu obranu glavnoga grada Ukrajine na početku ruske invazije i munjevitu protuofenzivu na sjeveroistoku, dva najveća uspjeha prve godine rata. Međutim, neki ukrajinski vojnici kritizirali su ga zbog njegova kasnijeg vodstva tijekom dugotrajne ukrajinske obrane istočnoga grada Bahmuta, gdje su tisuće vojnika poginule s obje strane prije nego što su se snage Kijeva povukle u svibnju 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije