ESKALACIJA

Bidenov saradnik zabrinut zbog situacije na Kosovu: Razgovaro s Kurtijem i Vučićem, iznio zahtjeve

03.06.2023.
u 09:01

Vašington također očekuje da će se obje strane ponovno uključiti u dijalog Europske unije

Prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Finer izrazio je zabrinutost zbog događaja na sjeveru Kosova u razgovoru s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, priopćila je Bijela kuća.

Povući policijske snage

Finer je u četvrtak razgovarao s Kurtijem i pozvao Kosovo da omogući novoizabranim gradonačelnicima da obnašaju svoje dužnosti s alternativnih lokacija i povuče policijske snage iz općinskih zgrada, navela je Bijela kuća.

Također je pozdravio Kurtijevu spremnost da radi na stvaranju uvjeta za nove izbore.

Saradnik predsjednika SAD Jode Biden razgovarao je s Vučićem i zatražio od Srbije da povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i smanji njihovu razinu pripravnosti, kao i da pozove prosvjednike da ostanu mirni, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

U oba poziva Finer je, izrazio je zabrinutost zbog događaja na sjeveru Kosova te je apelirao na smirivanje situacije.

Washington također očekuje kako će se obje strane ponovno uključiti u dijalog Europske unije i u potpunosti sprovesti sporazum o normalizaciji postignut ranije ove godine.

Većinsko stanovništvo

Nemiri su se intenzivirali na sjeveru Kosova nakon izbora u travnju koje su bojkotirali etnički Srbi pa su pobjedu u četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru odnijeli kandidati etnički Albanci. Etnički Albanci čine 90 posto stanovništva Kosova.

U sukobima srpskih prosvjednika i KFOR-a u ponedjeljak ozlijeđeno je 30 pripadnika KFOR-a i 52 Srba. Zbog nasilja je NATO najavio slanje dodatnih postrojbi na Kosovo, navodi Hina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?