Novoizabrani predsjednik SAD-a

Biden pozvao Senat da radi na Trumpovom opozivu, ali i brine o drugim problemima u SAD-u

Joe Biden
14.01.2021.
u 07:26

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden, nakon opoziva Donalda Trumpa pozvao je Senat da radi na daljnjoj proceduri glasanja s obzirom na to da ova institucija daje konačnu odluku, ali da se istovremeno bavi svim važnim pitanjima ove zajednice.

Bidenov poziv zapravo ukazuje kako želi što prije u potpunosti preuzeti vlast jer sinoćnji Trumpov opoziv ne znači njegovo trajno uklanjanje s vlasti nakon što novi predsjednik preuzme dužnost.

S obzirom na to da Biden ima mnoge planove odmah nakon inauguracije, a koje se tiču oporavka ekonomije, borbe sa pandemijom i mnoge druge, naglasio je kako želi da Senat bude u mogućnosti raditi istovremeno na Trumpovom slučaju, ali i usvajanju njegovog plana za obavljanje dužnosti nakon što preuzme ulogu predsjednika, prenosi Klix. 

"Ova nacija i nakon opoziva ostaje u rukama smrtonosnog virusa i oslabljene ekonomije. Nadam se da će rukovodstvo Senata pronaći način nositi se sa svojim ustavnim odgovornostima koje se tiču opoziva, ali i s važnim pitanjima nacije", kazao je Biden.

Prema službenim rezultatima, Zastupnički dom SAD-a glasao je sa 232 glasa za opoziv Donalda Trumpa i 197 glasova protiv. Pet zastupnika u Zastupničkom domu nije pristupilo glasanju. 

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je za opoziv Donalda Trumpa glasalo i 10 republikanskih dužnosnika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije