SUSRET DVIJU SILA

Biden i Putin rukovali se na početku sastanka, Putin iznenadio potezom

16.06.2021.
u 16:10

Američki i ruski predsjednik započeli su razgovore u srijedu u ženevskoj Vili Grange. Prije ulaska u vilu dvojica predsjednika rukovala su se. Sastanak bi trebao trajati četiri do pet sati, a oba čelnika namjeravaju odmah nakon njega krenuti u svoje zemlje.

"Gospodine predsjedniče, želim vam zahvaliti na inicijativi da se sastanemo danas", rekao je Vladimir Putin, sjedeći pokraj Bidena, uz ministre vanjskih poslova obiju zemalja, Sergeja Lavrova i Antonyja Blinkena.

Joe Biden rekao je da će s ruskim predsjednikom pokušati odrediti područja suradnje i zajedničkih interesa. "Uvijek je bolje sastati se licem u lice", rekao je Biden.

Dopisnica BBC-ja iz Moskve istaknula je da je Putin prvi put došao na vrijeme. – Obično voli ostaviti da ga ljudi, pa čak i papa, čekaju – tvitala je BBC-jeva dopisinica.

 

Putin just arrived for the summit - here first and on time. Usually likes to make people - even the Pope - wait #GenevaSummit2021 pic.twitter.com/K1vxxfnOKc

 

Prva runda razgovora u užem sastavu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena završena je nakon gotovo dva sata, u srijedu je izvijestila novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova.

Dva čelnika će napraviti kratki predah prije nego što se ponovno sastanu u širem sastavu, prenijela je novinska agencija RIA.

Na njezinu su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta. 

Продолжение учений разнородных сил ТОФ в центральной части Тихого океана https://t.co/Col1dxl3Qo#Минобороны #ВВО #ТихоокеанскийФлот #Корабли #БоеваяПодготовка #Учения pic.twitter.com/aCT1rNpoD9

— Минобороны России (@mod_russia) June 15, 2021 >  Uoči summita na kojem bi se trebali sastati predsjednik Rusije Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden, ruske vlasti objavile su da na Tihom oceanu provode najveću vojnu vježbu još od hladnog rata.  Vježba se izvodi nedaleko od američkih Havaja, a provodit će se na površinskim brodovima, protupodmorničkim avionima te vojnim zrakoplovima s velikim dometom. SAD je stoga u nedjelju podigao svoje vojne zrakoplove F-22 Raptor, no ruski zrakoplovi nisu ušli u američku zonu, prenosi CBS.

Продолжение учений разнородных сил ТОФ в центральной части Тихого океана https://t.co/Col1dxl3Qo#Минобороны #ВВО #ТихоокеанскийФлот #Корабли #БоеваяПодготовка #Учения pic.twitter.com/aCT1rNpoD9

— Минобороны России (@mod_russia) June 15, 2021 >

 

 



Istodobno i američka vojska izvodi vježbe koje su preselili bliže Havajima kako bi odgovorili Rusima. – Provodimo vojne vježbe u skladu s međunarodnim pravom i očekujemo da će isto napraviti i Rusija – kazao je glasnogovornik mornarice Mike Kafka. 

Tenzije su porasle još ranije ove godine kada je Rusija postavila desetke tisuća vojnika na granicu s Ukrajinom kao ''dio vježbe''. Pentagon je reagirao na takav potez i prozvao Rusiju pozivajući je da bude ''transparentnija u premještanju vojnika'', što je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima NATO-a potvrdio i Biden. 

– Rekao sam to i na sastanku, ne tražimo sukob s Rusijom, ali ćemo reagirati ako Rusija nastavi s ovakvim opasnim aktivnostima i uspjet ćemo obraniti savez i boriti se za naše demokratske vrijednosti – kazao je. 

Neke od tema o kojima će ova dva predsjednika razgovarati u danas na summitu su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije