tijekom putovanja u Europu

Biden će se sastati s Erdoganom ovaj mjesec

joe biden
Reuters/Pixsell
03.06.2021.
u 18:07

Predsjednik SAD-a Joe Biden sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tijekom svog putovanja u Europu kasnije ovog mjeseca, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

Sastanak, koji će se održati 14. lipnja na marginama sumita NATO-a u Bruxellesu, uslijedit će u pozadini određene napetosti između dvojice lidera.

Erdogan je tražio ranije sastanak s Bidenom nakon stupanja na dužnost američkog predsjednika. A kasnije je izrazio nezadovoljstvo kada je Biden nazvao masovna ubojstva Armenaca od Turaka 1915. godine "genocidom", dekretom kojem se Ankara dugo protivila.

Bijela kuća objavila je i druge detalje prvog Bidenovog putovanja u inozemstvo kao predsjednika, koje počinje sljedeći tjedan. Predsjednik će se prvi put sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom 10. lipnja uoči prisustvovanja summitu G-7 u Cornwallu u Velikoj Britaniji.

Biden i prva dama Jill Biden imat će audijenciju kod kraljice Elizabete u dvorcu Windsor prije nego što krenu u Belgiju na NATO i europski summit. Dok će biti tamo, sastat će se s domaćinom kraljem Philippeom i belgijskim premijerom Aleksanderom De Croom.

Putovanje će se završiti u Ženevi, gdje će se Biden 16. lipnja sastati sa švicarskim predsjednikom Guyem Parmelinom i ministrom vanjskih poslova Ignaziom Cassisom uoči svog dugo očekivanog summita s ruskim Vladimirom Putinom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?