bugarska ministrica

Bez regije zapadnog Balkana Europa nije kompletna

18.01.2018.
u 12:11

Zapadni Balkan je u vrhu prioriteta bugarskog predsjedavanja Europskom unijom, navodi se u programu koji je ova država poslala Vijeću EU, piše portal "European Western Balkans“.

- Opipljiva europska perspektiva za zapadni Balkan, uključujući dijalog zasnovan na ispunjavanju uvjeta, politička volja i odlučne reforme u zemljama regije ključni su ne samo za zapadni Balkan, nego i za cijelu Uniju - navodi se u programu bugarskog predsjedavanja.

Bugarski dužnosnici su već prošle godine najavili kako će se dok su na čelu Unije ponašati kao da je riječ o "balkanskom predsjedavanju Unijom“. Spremni su iznijeti konkretne prijedloge kako da svaka od država u procesu proširenja Unije ostvari napredak.

Lilyana Pavlova, ministrica u vladi zadužena za predsjedavanje Unijom je rekla da je integracija Balkana "prirodan proces koji se mora nastaviti“.

- Sada je trenutak. Mir, stabilnost i budućnost Europe prolazi kroz zapadni Balkan. Bez te regije Europa nije kompletna - rekla je Pavlova.

Bugarska šefica diplomacije Ekaterina Zaharieva je tim povodom poručila da očekuje od država regije da pokažu "glad za reformama“.

Također, među prioritetima je navedeno jačanje regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekuje da će središnji događaj biti sumit EU i država zapadnog Balkana koji je zakazan za 17. svibnja ove godine, koji će biti središnji događaj bugarskog predsjedavanja. 

Njime će biti obilježena i 15. godišnjica Sumita u Solunu kada je otvorena europska perspektiva regiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?