TRI SLUČAJA U HRVATSKOJ

Beroš o detaljima trovanja u Hrvatskoj: Sve se istražuje. Ako imate tegobe, javite se liječniku, najbolje je piti vodu

Vili Beroš
Sanjin Strukic/PIXSELL
07.11.2023.
u 20:38

Dvije su osobe zaprimljene danas na hitni prijem KBC-a Zagreb zbog problema koji su nastali nakon što su popili gazirano piće

Ministar zdravstva RH Vili Beroš obišao je pacijente koji su zaprimljeni na KBC Zagreb nakon konzumacije navodno kontaminiranih pića. Dvije su osobe zaprimljene danas na hitni prijem KBC-a Zagreb zbog problema koji su nastali nakon što su popili gazirano piće. Jedan je mladić imao samo blage promjene u vidu crvenila u ždrijelu i stanje mu nije zabrinjavajuće te je nakon obrade pušten kući. Drugi mladić kojem su se javili problemi nakon konzumiranja gaziranog pića trenutno je u obradi. Slučajevi nisu povezani.

Ministar Beroš i ravnatelj HZJZ-a dali su izjave za medije. "Ako itko osjeti neku tegobu, nek se javi liječniku", rekao je Beroš. "Ako je netko bliže bolnici neka se zaputi. Kada budemo imali neku infromaciju obavijestiti ćemo javnost", kazao je Beroš. "Još nemamo nikakvih elemenata i ne znamo o čemu bi se radilo. Imamo dva nevezana slučaja, u različitim gradovima, punjenja su u različitim državama. Kontaktiraili smo putem naše mreže kolege, nemamo informacije da se u okružennu nešto događa", kazao je Beroš.. 

"Prva ozlijeda je bila u Rijeci. Tu je riječ o teškim ozljedama, korozivnim. Prati se stanje, on je stabilno. Drugi slučaj se dogodio danas, riječ je 29-godišnjaku, on je pušten s bolničkog liječenja, treći slučaj je 38-godišnjak, kod njega se provjerava ima li veze s trovanjima", rekao je. "Moramo biti krajnje oprezni", dodao je Beroš.  "Sve radimo što je u našoj ingerenciji. Sve je vrlo neobično i institucije rade svoj posao", dodao je.

 

"HZJZ je zaprimio uzorke i stavio na analizu. Radi se o uzrocima istovjetnih pića. Radi se uzorkovanje na prvom mjestu u Zagrebu, a onda na drugom mjestu. Istraga je u tijeku", kazao je Capak

"Radi se vjerojatno o nekim korozivnim elementima. Sada su došli uzorci samo iz Rijeke", rekao je.

"Mi ne znamo o čemu se radi, kao i ministar što je rekao, svi mogu konzumirati vodu za piće", dodao je. "Analize su započete i sutra tijekom dana ćemo imati rezultate", kazao je Capak. 

"Imamo tri slučaja, sve institucije rade svoj posao. Novih informacija, cijela situacija je bila do 15 sati potpuno drugačija, imamo čak tri slučaja, prema tome sve institucije provode izvide", dodao je. Kazao je da se pazi što se pije. "U ovom trenutku istražujemo. Sutra bi trebali imati rezultate", dodao je.  Na pitanje novinara koji je savjet građanima kazao je: Da ne pijemo neka pića i da pazimo, jedno opće upozorenje, a najbolje je piti vodu". 

Nakon što je u riječkoj bolnici ranije hospitalizirana osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije  kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću u Rijeci, mediji su večeras izvijestili o dva nova slučaja trovanja, a pacijenti su smješteni u KBC-u Zagreb.

"Njezino je stanje trenutačno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Tijekom prijave u ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijmu koja je prethodila hospitalizaciji, upućena je prijava mjerodavnim istražnim tijelima PU primorsko–goranske, kojima se možete obratiti vezano uz dodatne informacije", priopćili su iz riječkog KBC-a.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u utorak popodne je primio uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon očevida u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Kako se doznaje od voditeljice Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u HZJZ Dubravke Marije Kreković, preliminarni rezultati očekuju se unutar 24 sata, a Zavod će o njima izvijestiti Državni inspektorat.

U tijeku je policijska istraga.

Coca-cola Hrvatska potvrdila je ranije danas da zna za slučaj trovanja njezinom mineralnom vodom u riječkom kafiću, zbog čega je jedna osoba završila s kemijskom ozljedom jednjaka.

Večeras su se iz Coca-Cole oglasili novim priopćenjem u kojem navode da "posluju prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu", naveli su.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije