Obama objavljuje plan

'Ovo je najveći i najvažniji američki korak u borbi protiv klimatskih promjena'

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
03.08.2015.
u 08:42

Cilj revidiranog "Plana za čistu energiju" je smanjiti emisije CO2 iz elektrana za oko trećinu u roku od 15 godina.

Američki predsjednik Barack Obama danas će predstaviti plan koji je nazvao "najvećim i najvažnijim korakom koji je SAD ikada poduzeo" u borbi protiv klimatskih promjena, piše BBC.

Cilj revidiranog "Plana za čistu energiju" je smanjiti emisije CO2 iz elektrana za oko trećinu u roku od 15 godina. Mjere podrazumijevaju prebacivanje na solarnu energiju i energiju dobivenu iz vjetra te druge izvore obnovljive energije.

Rat protiv ugljena

No, protivnici Obamina plana tvrde da je proglasio "rat protiv ugljena". U planu stoji da se emisije CO2 iz energetskog sektora do 2030. godine moraju smanjiti za 32 posto u usporedbi sa 2005. godinom. Svaka američka savezna država će dobiti cilj koji mora ispuniti, a potom će morati dati svoje prijedloge kako doći do tog cilja. No, nekoliko guvernera je već kazalo da će ignorirati Obamin plan.

U snimci koju je objavila Bijela kuća Obama je kazao da se novi plan temelji na podacima koji pokazuju da će se bez odlučne akcije svijet suočiti sa još gorim ekstremnim vremenskim uvjetima i zdravstvenim problemima. - Promjena klime više nije samo problem sljedećih generacija - naglasio je Obama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije